Dodaj komentar

Ansambl Lado će svoj 70. rođendan obilježiti nastupom u Posušju

ljubuski.info

Općina Posušje će 4. srpnja ove godine biti domaćin jednog velikog kulturnog spektakla.

Naime, radi se o cjelovečernjem koncertu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Koncert će se održati u sklopu velike kulturno-zabavne i športske manifestacije "Posuško lito 2019."

Ovogodišnji program nosi naziv "Neka sjaji sunce svima" kojim Lado ove godine obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja.

Posušje će tako postati kulturno središte ne samo Hercegovine nego i mnogo šireg okruženja. Program čine folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata - Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata - Austrija, Moliških Hrvata - Italija, Hrvata Boke Kotorske - Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha - Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

Ansambl Lado je pripremio dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu.

Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas.

Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu.

Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado posvećuje svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu djelovanja, ističe umjetnički voditelj Ansambla Lado Andrija Ivančan te napominje kako sam naziv programa poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.

Više od 5000 nastupa

U 70 godina postojanja, iza Ansambla Lado je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

Publika će, uz vrhunske izvedbe više od pedesetero umjetnika Ansambla Lado, imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnog ruha, koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Koncert će se održati u Gradskoj športskoj dvorani u Posušju s početkom u 20:30 sati.

Ulaz je slobodan.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
4
1
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari