Dodaj komentar

Građanima oteli preko 8 milijardi, a sada nema ni za krpljenje rupa!

ljubuski.info

Prikupljenim novcem od 2009. godine po osnovu trošarina i cestarina na gorivo BiH je mogla izgraditi preko 600 kilometara autocesta.

Umjesto toga dobili smo samo 200 kilometara autocesta, od čega je skoro svaki izgrađeni kilometar plaćen najmanje dvostruko od tržišne cijene.

I gdje su onda pare?

Do sada je prema procijenama ekonomista na osnovu trošarina i cestarina na gorivo u prethodnih 10 godina prikupljeno preko 8 milijardi KM.

Iako nas političari godinama uvjeravaju kako se ne može utvrditi gdje su prikupljena sredstva od trošarina i kako je potrebno uspostaviti neka povjerenstva, u kojima bi sjedili ti isti poličari, koja bi radila godinama, potrošila ogroman proračunski novac za sjednice, postoje savjesni stručnjaci koji su do ovih podataka došli za kratko vrijeme.

Tako je ekonomski analitičar Faruk Hadžić, kako kaže, da bi olakšao posao političarima, a i uštedio proračunski novac, objavio točne podatke o prikupljenim sredstvima od trošarina od 2009. godine, kao i gdje su usmjerena.

On je došao do podataka da je zaključno sa 2018. godinom u BiH prikupljeno preko 8 milijardi KM.
Od ovih sredstava, namjenski u cestogradnju je usmjeren samo dio koji se odnosi od cestarina za autoceste. Ostalo je sve završilo u proračunu. Do 2018. godine namjenski je umjereno samo 1,1 milijarda KM, dok je nenamjenski u proračune plasirano gotovo 6 milijardi KM. A onda su nam ponovno uveli nove trošarine, kao da sve ovo nije bilo dovoljno, pojasnio je Hadžić.

On je na ilustrativan način i objasnio što smo sve mogli izgraditi sa ovim novcem.

S ovim namjenskim sredstvima za autoceste, u istom razdoblju je izgrađeno ili se završava oko 130 km autocesta. Sa ovih dodatnih 6 milijardi smo mogli izgraditi najmanje 600 km autocesta, rekao je Hadžić i naveo primjere:

 • Završiti ostatak Vc koridora (oko 220 km)
 • Izgraditi autocestu Žepče - Tuzla - Brčko
 • Izgraditi autocestu Banja Luka - Prijedor
 • Izgraditi brzu cestu do Neuma
 • Izgraditi brzu cestu Travnik - Lašvanska petlja
 • Izgraditi brzu cestu Široki Brijeg - Mostar
 • Odnosno, da su oni koji su trebali radili svoj posao i ulagali novac uzet od građana putem trošarina na izgradnju cesta, kako je to predviđeno, BiH bi danas bila premrežena autocestama i brzim cestama i izgledala bi ovako:

  Umjesto toga, novci od trošarina su se slijevale u proračunsku potrošnju i sa njima su se financirali razni projekti od interesa za pojedince, kao i plaće u prenagomilanom državnom aparatu, pa BiH danas izgleda ovako:

  Investiranjem ovog novca mogli smo investirati godišnje oko 700 milijuna KM, samo po ovoj osnovi imati stopu rasta GDP-a 6%, zaposliti desetine tisuća ljudi i zadržati na taj način veliki dio našeg stanovništva, koji upravo zbog ovakvih stvari otišao trajno van BiH, rekao je Hadžić.

  On je prokomentirao i da je prošle godine kada su uvedene dodatne trošarine, upozorio da će one samo uzeti novac iz džepova građana, a da cestogradnju neće pokrenuti.

  I bio je u pravu!

  Dok nas proračunski dsomoljubi uvjeravaju kak0o novca za cestogradnju nema i da se moramo zaduživati i podizati kredite (koje ne znam tko će vraćati, jer nas je sve manje zbog iseljavanja), treba opet napomenuti da samo po osnovu cestarina i trošarina na gorivo godišnje se ubere milijarda KM, koje idu u proračune.

6yka.com
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
1
5
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari