Dodaj komentar

Wigemark pohvalio Zapadnohercegovačku županiju

ljubuski.info

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark u utorak je prvi put službeno posjetio Vladu i Skupštinu Zapadnohercegovačke županijeu Širokom Brijegu.

Wigemark se u dvorani za sastanke Vlade sastao s predsjednikom Vlade ZHŽ Zdenkom Ćosićem te predsjednikom Skupštine ZHŽ Ivanom Jelčić.

Ovo je dio susreta koje obavljamo s novim sazivima vlada na razini županija. U okviru ovih susreta pokušavamo saznati nešto više o tome gdje se pojedine razine vlasti, u ovom slučaju županije, nalaze u procesu integracija te koji su problemi i izazovi s kojima se suočavaju, kazao je Wigemark na početku obraćanja novinarima.

Pohvalio je Zapadnohercegovačku županiju istaknuvši njezin napredak u različitim oblastima, no ukazao je i na određene izazove i probleme s kojima se susreće.
Razgovarali smo o mišljenju koje je nedavno Europska komisija objavila o aplikaciji BiH za članstvo u Europskoj uniji, što to znači za samu Zapadnohercegovačku županiju. Ova županija je itekako napredna u različitim oblastima, međutim ima svoje izazove i probleme pogotovo kada je riječ o infrastrukturnim pitanjima.

Govorili smo o potrebi usklađivanja zakonodavstva i usklađivanja propisa, a jedan od primjera oblasti je javna uprava. Vi trenutačno u zemlji imate sedam različitih sustava javne uprave za članstvo u EU, to su jednostavno sustavi koji su neodrživi. Da bi zemlja postala članica, morat ćete jako puno toga raditi na usklađivanju pravnih propisa što u suštini i jeste jedan od temelja Europske unije, mišljenja je posebni predstavnik EU u BiH.

ZHŽ će morati provesti socijalno-ekonomsku reformu kao jedan od procesa koji će ići paralelno s EU integracijama.
Zapadnohercegovačka županija je poznata po svojim dinamičnim gospodarskim aktivnostima, a s predsjednikom Vlade razgovarao sam na temu potrebe provedbe daljnjih socijalno-ekonomskih reformi kao jednog od procesa koji će ići paralelno s europskim integracijama. EU ima jako puno standarda, međutim, onaj standard dobrog življenja je njezin osnovni standard, zaključio je Wigemark u obraćanju novinarima nakon sastanka.

ZHŽ zasigurno prednjači u FBiH kada su u pitanju europske integracije, o čemu svjedoči i aktivnost Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije te bez obzira na stanje na državnoj razini ova županija već povlači konkretne poteze.
Sve ono što je u našoj nadležnosti mi se trudimo pratiti i zadovoljiti te usklađivati sa stečevinama Europske unije. Osnovali smo Ured Vlade ZHŽ za europske integracije, imamo sva koordinacijska tijela i u tom smislu te u smo nekim konkretnim potezima i programima otišli najdalje. To je jedan standard koji bi svi u ovoj državi trebali poštivati, ako stvarno i iskreno misle ono što govore, a to je da je ovoj zemlji mjesto u Europskoj uniji, istaknuo je predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić nakon sastanka s Wigemarkom.

Grude su danas primjer u gospodarskom i svakom drugom smislu

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je nakon Širokog Brijega otišao u Grude gdje je sudjelovao u javnoj debati "Izazovi i mogućnosti procesa pristupanja EU".

Wigemark nije štedio lijepe riječi o Grudama, danas gospodarski najrazvijenijoj općini u BiH.

Podsjetio je na to kakve su Grude bile 70-ih godina prošlog stoljeća, a danas su primjer svima drugima u gospodarskom, ali i svakom drugom smislu.

Prije službenog programa Wigemark se sastao s grudskim načelnikom Ljubom Grizeljom, te je odgovarao na pitanja građana i poduzetnika, ali i saslušao njihova iskustva življenja i djelovanja kako u ovoj lokalnoj zajednici tako i na prostoru šire Bosne i Hercegovine.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
2
9
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari