Dodaj komentar

Vukojević: Možda spasimo krumpir, ali sve ostalo je uništeno

ljubuski.info

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su zadesile našu zemlju u svibnju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilijunske štete.

Novine navode kako se stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno rajčice, paprike, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete.

Krumpir neće poskupjeti

Krumpir neće poskupjeti, on je dobar. Neće ni povrće iz plasteničke proizvodnje, ali ostalo povrće hoće već u ovom mjesecu. Poskupjet će i voće. Već sada je kruška pet maraka, grožđe šest. Jabuke se još drže na cijeni od marku, marku i pol, kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona i potpredsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

Njegov kolega Emir Džafić iz Visokog ističe kako će se na dosta parcela zemlja morati ponovo obraditi, što je dvostruki trošak, a javljaju se i štetočine kao nuspojava velike količine vode.

Uništena lubenica u Hercegovini

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge 'Plodovi zemlje' iz Ljubuškog, podsjeća kako su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine uništile skoro sve nasade, dok su se, ističe, poticaji posljednjih godina pretvorili u socijalnu kategoriju.

Mi u Hercegovini možda ćemo nekako izvući krumpir, ali sve drugo je uništeno, pogotovo lubenica. Jednostavno, sve je postalo trulež, rekao je sarajevskim novinama Vukojević i dodao da je pretpostavka da će porasti uvoz voća i povrća.

U modričkom kraju rijeka Bosna u svibnju je izazvala štetu od pola milijuna maraka na usjevima, što je potvrdila Sida Tomić, stručna suradnica za poljoprivredu u Općini Modriča.

Medu onima koji su pogođeni nevremenom je i domaćinstvo Novaka Savića iz Vranjaka.
U veljači je Bosna nešto oranica odnijela, a nešto sprala. Trinaestog svibnja ponovo se izlila. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, djetelinu, tritikale. Trave će biti uništene 100 posto, a kukuruz 50 posto, kaže Savić, koji proizvodi 150.000 litara mlijeka godišnje.

Pad kvalitete i količine

Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe kako je jedino izvjesno da nas očekuje pad kvalitete i količine prinosa kukuruza i soje.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruge poljoprivrednika registriranih u obrt na području Tuzlanskog kantona, kaže kako se već brinu kako će u idućoj godini prehraniti stoku.

Uz štete koje trpe zbog nevremena, poljoprivrednici iz Federacije BiH suočeni s velikim kašnjenjem u isplati poticaja. Samo iz prošle godine im se duguje više od sedam milijuna KM.

Nekoliko tisuća njih bilo je spremno prosvjedovati pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, no prosvjedi su odgođeni jer su proteklog petka počele prve isplate.

Avaz
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
1
5
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari