Dodaj komentar

Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo!

ljubuski.info

Ovo je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo, rekao je Demirović Bećir, koji ima kuću iza odlagališta Uborak, ispred kojeg se jučer održao prosvjed građana.

Mi ovdje imamo svoje bašte, kako nam je razumije samo onaj koji je blizu odlagališta. To je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Mi stari manje-više, mi smo se naživili ali mladi... Ne treba se čuditi što mlade odlaze. Po nekim pitanjima imaju i pravo, kaže ovaj prosvjednik.

Dodaje kako mu je sumnjivo što oko pet sati ujutro čuje strojeve kako rade na odlagalištu.
Izađem ujutro oko pet sati na balkon, neka mašina ravna i huče, a radno vrijeme im je od sedam sati. To su sumnjive stvari! Šta se tu dovlači i trpa u noći to 'živi đavo ne zna', znaju samo oni što trpaju i spremaju taj otpad, rekao je Demirović, dodajući kako ovo sve govori da javnost sazna što se radi i da se nešto poduzme.

Ja pričam svima da javnost zna i da se nešto poduzme. Potrovat će i ovo jadno naroda što je ostalo. Smeće se mora odlagati, mora doći na određeno mjesto, ali da je to po europskim standardima i da je namješteno kako treba, poručio je.

Na prosvjedu se okupilo preko stotinjak građana.

Zdravko Sesar, stanovnik naselja Potoci, koji pamti Uborak bez ijednoga otpatka, sa zasadima malina i izvorom pitke vode, kaže kako se na odlagalište Uborak već 40 godina dovozi otpad.

Ovo područje je, ističe, gotovo kraško, gdje su podzemni i ponorni potoci pa sav otpad mora ići u rijeku Neretvu. Ističe kako bi ovaj problem trebalo dignuti na višu razinu, na razinu države BiH, pa i Hrvatske, jer i u susjednoj državi piju zatrovanu vodu.
Ovo bi se trebalo potpuno zatvoriti i posaditi neku šumu. Jer što je učinjeno učinjeno je, ali od danas pa nadalje ovo treba promijeniti. Mi kao građani ne možemo puno, osim prosvjeda, ali država mora naći rješenje, jer ovo je katastrofa, poručio je Sesar.

U zahtjevima koje su prosvjednici uputili nadležnima, između ostalog, traži se zaustavljanje daljnjeg dovoza otpada i kancerogenog mulja s pročistača, žurna sanacija cjelokupnog područja odlagališta, te ostavka direktora odlagališta.

Nijaz Hodžić, mještanin i jedan od inicijatora prosvjeda, ustvrdio je kako je u posljednja dva mjeseca, bez ikakve kontrole, iz odlagališta Uborak ispuštan mulj, odnosno procjedna voda sa svih odlagališta u potok Sušicu.
Sve to je, kaže, izazvalo nesnosan smrad zbog čega su se obratili medijima, ali i pored tog apela nitko im se od nadležnih organa nije obratio.

Stanovnik naselja Vrapčići i jedan od aktivista i organizatora prosvjeda Omer Hujdur podsjetio je, pak, kako su mještani i ranije prosvjedovali zbog animalnog i medicinskoga otpada.
Prvo smo prosvjedovali zbog spaljivanja ovaca od bruceloze, pa zbog zakapanja pasa lutalica koji su ubijani u gradu, a onda zbog medicinskoga otpada, ali sve je bilo uzalud. Sad smo odlučili istrajati do kraja dok ne dobijemo pismeno rokove nadležnih, a koji će nam garantirati zatvaranje odlagališta, poručio je on.

Jedan od aktivista, Marin Bago podsjetio je kako prečistači i odlagalište Uborak imaju isti problem jer se ne zna što izlazi u vodu i zrak.
Neophodno je da se prvo uradi klasifikacija otpadnih voda, odnosno što je to što se nalazi u kanalizaciji grada Mostara i što ovdje izlazi putem procjednih voda u rijeku Neretvu, pojasnio je on, dodajući kako će se tek tada znati kakvu vrstu sanacije je potrebno poduzeti.

Smatra kako se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje odlagalište, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak, što onda utječe na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti.

Inače, mještani i građani u najavi prosvjeda su istaknuli kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.
Odlaganje mulja na odlagalištema komunalnog otpada je u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je odlagalište Uborak zapravo odlagalište komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja, stoji u priopćenju Građanske inicijative "Jer nas se tiče", koja je i najavila prosvjed.

Imajući u vidu da je koncentracija teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive, olova i drugih u otpadnom mulju i do 100 puta veća od vrijednosti dopuštenih za odlaganje, iz te inicijative smatraju kako se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje odlagalište, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak.

Pripadnici Policijske postaje Potoci izvršili su legitimaciju i upisali imena okupljenih prosvjednika ispred odlagališta Uborak kod Mostara. Kako je potvrdio Nijaz Hodžić, jedan od organizatora prosvjeda, policija do sada nije napisala niti jedan prekršajni nalog prosvjednicima.

Sastanak predstavnika Grada Mostara i federalnog Ministarstva okoliša i turizma, koji se trebao održati danas, odgođen je. Na sastanku se trebalo doći do rješenja oko odlaganja mulja iz mostarskog pročistača a u kojem su pronađene opasne tvari.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
3
8
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari