Dodaj komentar

Patokracija dolazi od grčkog pathos što znači “osjećati, patiti” i kratos što znači “vladati”.

Patokracija je totalitarni oblik vladavine u kojoj se zlorabi apsolutna politička vladavina koju vodi [ * neprimjereno * ]ska elita.

Patokracija može imati mnoge oblike i može se ubaciti u bilo koji naizgled pravedan sustav ili ideologiju. Kao takva se može maskirati u privid demokracije ili teokracije, kao i u mnogo otvorenije opresivne režime.

Termin patokracija je kreiran od strane poljskog psihologa Andrzeja M. Łobaczewskog kao rezultat njegove studije ponerologije. Riječ reflektira Lobaczewskovo ispitivanje fenomena koji ima poveznice s bolešću ili patologijom na makro-kozmičkom nivou.

Karakteristike
Supresija individualizma i kreativnosti.
Osiromašivanje umjetničkih vrednota.
Osiromašivanje moralnih vrednota: socijalna struktura bazirana na samointeresu i kultu ličnosti, a ne na altruizmu.
Fanatična ideologija: često u korumpiranoj formi održivih vrijednosti “trojanske” ideologije koja je postala perverzna patološka forma, ima malo sličnosti s originalom.
Netolerantnost i sumnjičavost prema svakome tko je drugačiji, ili tko se ne slaže s državom.
Centralizirana kontrola.
Korupcija.
Tajne aktivnosti unutar vlade, i nadgledanje populacije u cijelosti. (Za razliku od zdravog društva koje ima transparentne procese vladanja, i respekt prema privatnosti individualnih građana).
Paranoidna i reakcionarska vlada.
Prekomjerne, arbitrarne i nepoštene, nefleksibilne zakonske norme; moć odluka je reducirana/pomaknuta iz svakodnevnog života građana.
Licemjeran stav koji demonstriraju akcije vladajuće klase, prema idealima za koje tvrde da ih prate, a za koje se predstavljaju građanima da ih reprezentiraju.
Kontrolirani mediji, njima dominira propaganda.
Ekstremna nejednakost između najbogatijih i najsiromašnijih.
Endemično korištenje korumpiranih psiholoških rezoniranja kao što je paramoralizam, konverzivno razmišljanje i dvosmislenost.
Vladanje uz pomoć upotrebe sile ili uz pomoć zastrašivanja silom.
Ljudi se smatraju “resursom” da bi se iskorištavali (po tome imamo izraz “ljudski resursi”), umjesto vrednovanja svake individue po njegovim vrijednostima.
Spiritualni život je ograničen na nefleksibilne indoktrinirane sheme. Svatko tko pokuša poći iza ovih granica se smatra heretikom ili luđakom, i zbog toga se klasificira kao opasan.
Arbitrarna podjela populacije (po klasama, etničkom opredjeljenju, rođenju) što stvara konflikt među različitostima.
Supresija slobode govora - javnih debata, demonstracija, protesta.
Povreda osnovnih ljudskih prava, na primjer: restrikcija osnovnih životnih potrepština kao što su hrana, voda, stanište; zatvaranje bez suđenja; mučenje i zlostavljanje; robovski rad.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
7
6
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari