Dodaj komentar

Automobil iz Posušja na izložbi električnih i hibridnih automobila

ljubuski.info

I ove će se godine u Sisku održati atraktivna i zanimljiva utrka solarnih automobila u organizaciji Tehničke škole Sisak, a ponovno će sudjelovati i učenici Srednje strukovne škole u Posušju koji će se predstaviti s vlastitim solarnim automobilom.

Bolji od lanjskog

Škola iz Posušja jedina je iz BiH koja sudjeluje. Ravnatelj Mario Knezović u ovom projektu vidi odličnu prigodu da učenici što više nauče, prije svega u praktičnom dijelu. Istaknuo je kako mu je i drago da je SSŠ u Posušju prvi na ovim područjima koji je napravio ovakav pothvat za svoje učenike.
Naši sponzori, gospodarstvenici i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a ove su godine izdvojili dobar dio sredstava pa smo uspjeli napraviti kvalitetniji i bolji automobil od onog lani. Mislim da imamo jako dobru šansu u Sisku biti u vrhu i pri tome napraviti dobru promociju naše škole i mjesta - kazao je ravnatelj Knezović.

Nekoliko učenika s mentorom Ivicom Vranješom i ravnateljem Knezovićem otputovali su u Sisak gdje će solarni automobil predstaviti na 5. izložbi električnih i hibridnih automobila "Solea".
U projektu izrade vozila sudjelovalo je 10 do 15 učenika smjera računalni tehničar u strojarstvu, PTT tehničari i instalateri grijanja i klimatizacije zajedno s profesorima koji su im bili potpora. Projekt je kvalitetan jer su naši učenici potpuno uključeni u izradu automobila, što ih je barem dijelom uvelo u struku - kazao je mentor projekta Ivica Vranješ.

Tehnički detalji

Automobil je morao zadovoljiti neke kriterije za međunarodnu utrku u Sisku.

Dva su stila natjecanja: slobodni i zadani. Mi se natječemo u slobodnom i zadano nam je da automobil mora imati solarno punjenje, tri kvadrata solarnih ploča i elektromotor. Sve ostalo radimo sami vodeći računa da nam je auto što bolji i brži - kazao je Vranješ. Auto ima sve što je potrebno za postizanje brzine od skoro 60 km na sat, a učenici i profesori odredili su da ima izgled bolida i potpuno je ekološki prihvatljiv. Radili su ga od prosinca lani, a kako nam je kazao učenik smjera računalni tehničar Ante Galić, ovaj praktični dio draži mu je od svih teorijskih lekcija. No, prof. Vranješ je kazao da je kod izrade bilo kojeg tehničkog detalja iznimno bitno poznavati teoriju. - Bitno je poznavati elektrotehniku, mehaniku, strojarstvo kako biste napravili nešto kvalitetno. Nije poanta metoda pokušaja – pogrešaka, već da učenici znaju što rade - kazao je Vranješ.

Upravo zato uz međunarodnu utrku solarnih automobila organizirana je i izložba i konferencija o električnim i solarnim vozilima. Tu su i tehničke radionice i predavanja. Na utrci je najavljeno sudjelovanje 26 auta iz 21 ustanove.

Zdravka Pišković | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
9
4
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari