Dodaj komentar

Sama svoja veleposlanica

ljubuski.info

Već dugo mi se po glavi vrti ovaj naslov. Točnije od kada je jedan dio javnosti raspravljao o prijedlogu i imenovanju jedne gospođe za mjesto veleposlanice i pri tome joj se spočitavalo da živi od prodaje knjige i nešto o neplaćanju poreza.

Ne bih ulazila u tu temu, kao što su mnogi neupućeni, samo jedan kratki osvrt, koji će prepoznati oni koji su u tijeku,a za ostale općenito...

Dakle, ne može se živjeti u BiH od prodaje knjiga. Ni najpoznatiji, ni najprodavaniji, ne kažem i najbolji, pisci ne prodaju toliko knjiga da bi mogli živjeti od toga.
Svakom piscu treba posao i plaća.

Mali smo mi narod, sve i kad bismo bili skloni kupovanju knjiga za čitanje i kao nezamjenjiv poklon, evo recimo makar koliko kineskih igračaka i suvenira.

Ranije sam čula puno puta: Od kud još za to novac? Pa to je skoro vreća brašna i slično. Takvim se argumentom npr. branio ravnatelj jedne škole kada sam tražila da me predstave nekada djeci u okviru nastave pod 'susret s' književnikom'. I još nekim sličnim tezama, toliko tvrdo da me ne pusti, kao da se radi o mjestu veleposlanika, na koje je naumio postaviti nekoga svoga. Budući da roditelji svojoj djeci svake školske godine kupuju nove udžbenike, jer ih neznalice svako malo mijenjaju, smijem li ja sada reći, kradu djeci godišnju potrebu brašna i još štogod? Ili tako recimo automatski oštećuju djecu za nekoliko knjiga koje bi njima i sebi roditelji mogli priuštiti u godini. Nisu bila dobra ni vremena kad su se knjige kupovale na metre, ovisno o veličini police u regalu i boji ostalog namještaja u prostoriji, ali tad je barem netko mogao možda i od pisanja živjeti.

Toliko o tome. Zašto 'sama svoja veleposlanica'?

Pa isplivao zaključak na razmišljanja o svemu ovome. Naime tko uopće želi biti veleposlanik zemlje kao BiH? Zbilja samo za plaću, eto. Što drugo na tom mjestu može postići čovjek. Predstavljati opljačkanu zemlju i obespravljene građane? Ili skrivati istinu i mazati oči svijetu?! Koga eto uopće i zanima zemlja iz koje odlaze njeni građani.

Svi koji su morali napustiti BiH ili Hrvatsku i slične zemlje trbuhom za udžbenicima i drugim knjigama su najbolji konzuli te ili tih zemalja.

Liječnici, umjetnici, građevinci, vozači, inžinjeri, kućanice, majstori svih zanata, znanstvenici, svi su oni svoji veleposlanici po cijelom svijetu.

Oni kojima u životopisu stoji 5 godina u obrambenim snagama, oni kojima stoji prvo zaposlenje u inozemstvu, oni kojima je rubrika 'prethodna zemlja primanja dječjeg doplatka' prazna, onima koji u pedeset i nekoj godini života, nakon preko 20 godina rada bez osiguranja potpisuju ugovor o radu tisućama kilometara daleko od izgrađene kuće (kojoj stani-pani ne bi mogli dokazati porijeklo iste jer su radili neprijavljeni ili za minimalac), oni koji mogu nabrojati mnoštvo osvojenih medalja i prvenstava...

Eto okud sama svoja veleposlanica.

Još bolji opis te i sličnih dužnosti za one koji stvarno za to primaju plaću iz proračuna bio bi fantastična poruka jednog grafita na ulazu ili izlazu na jugozapadnoj strani iz Mostara,a glasi: Ti si prvak šugave zemlje.

Što se tiče istinskih prvaka svoje zemlje, oni su prvaci svojim trudom i sposobnošću pod dobrim vodstvom.

Slavu istinskih prvaka, onih što cijelog sebe ostaviše na terenu, dužan je pronositi svaki od nas 'sam svoj veleposlanik' gdje god da se budi na svijetu i koji god zrak diše. Makar iz poštovanja tim junacima. Ali drugi dio poruke 'šugave zemlje',na žalost ne može popraviti ni sjaj istinskih prvaka.

Ružica Zeljko
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
6
7
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari