Dodaj komentar

Boras bi htio oprati ruke od kriminala u MUP-u

ljubuski.info

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZHŽ nije bilo riječi o radu Nezavisnog policijskog odbora, iako je u pripremljenoj dokumentaciji bilo najavljeno pokretanje izbora novih članova, i to godinu dana prije isteka mandata trenutačnog sastava na čelu s dr. Dragom Martinovićem (dokument u prilogu članka).

S dnevnog reda skinuta je i točka oko izvješća o radu odbora u protekloj godini. Međutim, stanje kriminaliteta unutar policije, struktura MUP-a, koje, prema rezultatima istraga, usko surađuju s kriminalnim skupinama, krivotvore dokumentaciju i potpise, što je rezultiralo poništavanjem činova iz 2015. godine, bile su tema zasjedanja na kojem su zastupnik Zvonko Jurišić i Zdravko Boras, samo naizgled, lijepo ćaskali.

Poznato je kako se u policiji i MUP-u događaju najteži oblici kriminala. Sam ministar je pred osudom za prijevaru RH, uskoro slijede suđenja policijskim službenicima za krivotvorenja, nitko ne odgovara za nerad Policijskog odbora, a Unutarnja kontrola šuti i ne poduzima ništa.

Ministar Zdravko Boras je, kao ministar, odgovoran za zakonit rad ministarstva, te neuspješno prebacuje odgovornost na ravnatelja policije Milana Galića. Poznato je kako se u županijskom MUP-u bez Borasa ništa ne može uraditi.

Predsjednik vlade Zdenko Ćosić o ovome dugogodišnjem karcinomu šuti. Apsolutno je svjestan svega, ali podjela vlasti u županiji ima općinske granice, a policijom se upravlja iz Ljubuškog, pa je tako tako Ljubuški i politički odgovoran za sve što se po pitanju kriminaliteta događa. Neupitna je i politička odgovornost Nevenka Barbarića koji je prvi čovjek županijskog HDZ-a, a kojem je u interesu sačuvati Borasa.

No, iza kulisa traje veliki sukob kad je u pitanju stanje u MUP-u upravo između Ljubuškog i Širokog Brijega. Sukob kulminira zbog pokušaja smjene sadasnjih članova Nezavisnog odbora i utemeljenja povjerenstva za provedbu novog natječaja. Iz HDZ Širokog Brijega doznaje se kako iza svega stoje upšravo Nevenko Barbarić i sadašnji ministar Zdravko Boras.

Zbog ukazivanja na nezakonitosti i sukoba s Martinovićem, Barbarić i Boras su preko predsjednika Skupštine željeli provući ovu točku, ali ona je skinuta s dnevnog reda nekoliko dana prije zasjedanja.

Boras pokušava zataškati kriminalne radnje, koje je producirao usmenim zahtjevima kod svojih podređenih, a sebe abolirati, je ga nema potpisanog. Tako nemilosrdno pred pravosudnim tijelima utapa državne službenike i namještenike i nije ga briga za njihovu budućnost. Svakako se tome davno trebalo stati u kraj, jer suradnja Barbarića i Borasa s Galićima iz Posušja je dovela županiju na stup srama.

Informacije su potvrđene od izvora iz vrha županijskog HDZ-a.

U prilog tome ide i zahtjev ravnatelja policije Milana Galića za istragom protiv Drage Martinovića oko plaćanja goriva za potrebe Civilne zaštite. Istragu, prema zahtjevu Galića, provodi načelnik Odjela kriminaliteta Ilija Lasić. Osim Martinovića, ovim se izravno tereti Vlada ZHŽ i premijer Zdenko Ćosić i to za nepostojeće kazneno djelo. Iz koje kuhinje je iznikao cijeli ovaj "slučaj", to najbolje zna Zdravko Boras.

Hoće li se o policiji pričati na sljedećim sjednicama županijske Skupštine? Neupućeni kažu - neće, ali, po svemu sudeći, rasprava će biti neizbježna.

Z.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
6
4
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari