Dodaj komentar

HDZ u Irskoj dobio jedan glas

ljubuski.info

HDZ definitivno ne može biti zadovoljan rezultatima na izborima za Europski parlament - očekivali su pet mandata, a na kraju dobili četiri, jednako kao i SDP, iako su ukupno osvojili najviše glasova birača, 22,7 posto.

No, ono što posebno upada u oči su njihovi rezultati u inozemstvu. Nekada su bili neprikosnoveni favorit hrvatskog iseljeništva, ali recentno iseljavanje građana od ulaska u EU 2013. godine to je znatno promijenilo.

Više tisuća Hrvata zadnjih je godina otišlo u Irsku, ali je samo njih 52 ispunilo važeće listiće u toj zemlji. Najviše glasova, 12, dobio je Živi zid, dok je SDP dobio 9 glasova, Mislav Kolakušić 7, platforma Možemo 6, a HDZ samo jedan jedini glas.

I dok je novo iseljeništvo očito sklonija novim političkim opcijama, te u jednom dijelu naginje ulijevo, u državama u koje su Hrvati dominantno iseljavali tijekom 20. stoljeća, situacija je ipak drugačija.

Najbolji primjer za to je Australija, u kojoj su glasovi najviše išli izrazito desnim opcijama. Od 392 važeća glasa njih 131 je otišlo Hrvatskim suverenistima, dok su 116 glasova dobili Neovisni za Hrvatsku. HDZ ni tu ne može biti zadovoljan jer su završili tek na trećem mjestu sa 78 glasova.

Novine navode da su svi ostali dobili po 11 glasova ili manje, od čega je SDP dobio samo 7, Amsterdamska koalicija 5, Zelena lista 2, a platforma Možemo samo jedan.

U Njemačkoj je pak bilo 2199 važećih glasova, a najviše su opet osvojili Suverenisti - 648. Neovisni za Hrvatsku dobili su 437 glasova, a HDZ 360 glasova.

U Srbiji, u kojoj su bile velike gužve na biračkim mjestima, na kraju je glasalo "tek" 1982 osobe, od čega je čak 1557 osvojio SDSS, što i nije neko iznenađenje. HDZ je u Srbiji dobio 183 glasa, te su daleki drugi iza stranke Milorada Pupovca.

No, HDZ može biti zadovoljan rezultatima u BiH gdje su od 10.839 važećih listića bili prvi izbor za 8.168 birača. Drugi su Hrvatski suverenisti s 1003 glasa.

Jutarnji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
2
7
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari