Dodaj komentar

"Kosačini" vitezovi iz Ljubuškog čuvali hrvatskog izbornika Dalića

ljubuski.info

Vitezovi iz Ljubuškog sinoć su plijenili pažnju na 18. Večernjakovom pečatu koji je održan u Hrvatskom Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Odjeveni u oklope kakve su prije mnogo godina nosili čuvari Stjepana Kosače vitezovi su bdjeli nad posjetiteljima manifestacije, te su Osobu godine Zlatka Dalića ispratili do pozornice.

Riječ je o počasnoj gardi osnovanoj prije više od godinu i pol dana u Ljubuškom koja nosi ime Lubussa. Pripadnici garde su odjeveni u vitezove kako je nekada izgledala garda Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim.

Lubussa broji deset vitezova i svi su kostimirani i naoružani. Svaki od njih ima svoju ulogu u gardi, od vitezova, streličara, pješaka do barjaktara.

Osnovni dio svakog vojnika je isti, a čine ga: Gotičke kožne cipele, kratke hlačice, srednjovjekovne vunene hlače, te jednostavna pamučna tunika. Od ostale opreme tu je: laneni gambeson, podstavljena jakna s dugim rukavima, srednjovjekovni kožni remen.

Naravno tu su još futrole za mačeve, mačevi, štitovi, koplja, sjekire, lukovi i strijele. Vrhunac garde su potpuno oklopljeni vitezovi koji imaju na sebi metalni oklop.

Svojim izgledom vitezovi Ljubuškog plijene pažnju, te su sve veće manifestacije u Ljubuškom, ali i Hercegovini postale nezamislive bez njih. Oklopi i oprema za vitezove Lubusse kojima upravlja istoimena udruga osnovana u Ljubuškom, kupljeni su u sklopu projekta "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj. Nositelj projekta u BiH je bio HERAG - Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije. Uz osnivanje počasne garde u sklopu navedenog projekta realizirano je i asfaltiranje ceste prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače.

Spomenuto asfaltiranje ceste i osnivanje garde samo su prvi koraci ka oživljavanju kulturno povijesnog spomenika kojeg je herceg Stjepan Kosača izgradio nad Ljubuškim. Naime, započete su bojne aktivnosti koje bi u budućnosti trebale dovesti do obnavljanja dijela tvrđave.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
1
8
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari