Dodaj komentar

Interes politike je zažmiriti na kriminal u MUP-u ZHŽ

ljubuski.info

Pet godina je trajala priča o samo jednoj kriminalnoj epizodi u MUP-u ŽZH, onoj oko krivotvorenja potpisa za nezakonita činovanja miljenika sadašnjeg ministra Zdravka Borasa.

Izgleda da niti nakon nekoliko sudskih odluka Županijskog suda u Širokom Brijegu slučaj neće biti riješen. Zašto? Politika nema namjeru riješiti do kraja ovaj kriminal, a kamoli njegove posljedice, niti sanirati novčanu štetu nastalu isplatom nekoliko stotina tisuća KM.

Naš sugovornik iz redova HDZ BiH je objasnio kako će županijski pravobranitelj Mate Lončar biti nijem i nepoduzetan, jer, kako objašnjava, takav je interes politike. Također neće biti poništeni natječaji za prijam kadeta u kojima su sudjelovali nezakonito promaknuti policajci, niti bilo koje poduzete radnje u protekle četiri godine, a koje nakon presuđenih postupaka postaju ništavne.

Ali, kako se doznaje, postoje i nove pravomoćne presude po pitanju natječaja u MUP-u, koje pokazuju nove oblike nezakonitih radnji.

Je li sudstvo "pokriveno"?

U HDZ BiH kažu - jeste! Za Tužiteljstvo ZHŽ to nimalo nije čudno, nakon toliko afera o kriminalu, ali svrstavanje općinskih i županijskih sudova u "pokrivene" institucije 2019. godine predstavlja zabrinjavajući stav.

Naš izvor objašnjava, kako je pritiscima zbog presuda koje nisu po volji pojedinaca iz MUP-a bila izložena i predsjednica Županijskog suda Bosiljka Rudeš.

Ali isto tako postala je javna tajna kako pravosuđe komentira stanje u policiji, smatrajući ga katastrofalnim, te da se na njega ukazuje, ali pomaka u rješavanju nema, a razlog se nazire u međusobnim ucjenama.

Policijski odbor ne radi ništa

Postojanje Nezavisnog policijskog odbora postaje irelevantno, bez svrhe i potrebe. Do sada nisu poduzimali mjere na suzbijanje kriminala, a u svojim redovima imaju člansove koji ga opstruiraju u radu. To potvrđuje i član Stanislav Nižić, kojem je oduzet čin iz 2015. godine, dodijeljen nakon krivotvorenja potpisa.

I da apsurd bude još veći Tužiteljstvo ZHŽ nije u stanju otkriti počinitelja, ili možda tužitelj Mladen Hrstić ne smije poduzeti zakonom predviđene radnje. Sudski vještak Alojzije Franić je u vještačenju naveo ime osobe, koja je krivotvorila potpis.

Vidljivo je kako u policiji kaos kulimira, pojedinci, kao izvršitelji kriminala postaju žrtvovani za interese pojedinaca. Oni potom obećavaju olakotne okolnosti prilikom suđenja i tu se zatvara krug korupcije, koji jede sve pred sobom.

Već 22 godine Ljubuški HDZ upravlja MUP-om, koji ga izgleda čini ugodnim za življenje, kako kaže svjedok kriminala i predsjednik ŽO stranke Nevenko Barbarić.

Z.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
5
1
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari