Dodaj komentar

Posuški gospodarstvenici traže od Vlade ZHŽ smanjenje troškova poslovanja

ljubuski.info

Na traženje Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), predsjednik ZHŽ Zdenko Ćosić, sa suradnicima, i predstavnici UGP-a, predvođeni predsjednikom Ivanom Pavkovićem, održali su radni sastanak po pitanju rasterećenja gospodarstva i stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje u ZHŽ.

Predmet razgovora bili su prijedlozi UGP-a po pitanju izmjena: Zakona o šumama, Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom i Zakona o sudskim pristojbama.

Temeljem Zakona o šumama ZHŽ sve pravne osobe koje su registrirane za obavljanje gospodarske djelatnosti plaćaju naknadu u iznosu od 0,07 posto od ukupno ostvarenog prihoda na teritoriju ZHŽ. Gospodarstvenici su mišljenja da je ta naknada previsoka i predlažu da se ona smanji na 0,035 posto. Smanjenjem te naknade konkurentnost tvrtki iz ZHŽ bi se povećala i troškovi po toj osnovi bili bi slični troškovima koje imaju tvrtke iz Tuzlanskog kantona-naknada 0,04 posto, Srednjobosanskog kantona – naknada 0,04 posto, ali još uvijek bile bi veće nego u HNŽ – nema naknade i u Posavskoj županiji – naknada 0,015 posto.

Temeljem Zakona o sudskim pristojbama za upis gospodarskog društva u sudski registar u ZHŽ plaća se pristojba u ukupnom iznosu od 850 KM. Taj iznos je više od dva puta veći nego u HNŽ, a više od 10 puta od pristojbe koja se plaća u Sarajevskom kantonu.

Ovako velike pristojbe destimulirajuće djeluju na potencijalne poduzetnike koji planiraju pokrenuti biznis, a posebice na mlade ljude koji se teško odlučuju na taj korak. Smanjenjem sudskih pristojbi stvorile bi se pretpostavke za jeftinije pokretanje poslovanja, povećao bi se i broj gospodarskih društava u našoj županiji, a samim tim i prihodi proračunskih i vanproračunskih fondova, obrazloženje je UGP-a po ovom pitanju.

Nazočni ministar pravosuđa Kristijan Zovko se složio s ovim prijedlogom i izjavio da će ove pristojbe uskoro biti smanjene.

Nakon rasprave, u kojoj su sudjelovali svi nazočni, predsjednik Vlade Zdenko Ćosić je zaključio sastanak izjavom, da će Vlada razmotriti konkretne prijedloge UGP-a i ispitati mogućnosti umanjenja naknade za općekorisne funkcije šuma, kao i drugačijeg načina isplate porodiljnih naknada, a vodeći računa o održivosti proračuna.

Gospodarstvenici od Vlade očekuju izmjene ovih zakona, a opravdanost svojih prijedloga vide u povećanju poreznih prihoda proračuna za oko 20 milijuna maraka. To značajno povećanje rezultat je povećanih uplata poreza od strane gospodarstva ZHŽ.

Rasterećenjem gospodarstva i stvaranjem povoljnijih uvjeta za poslovanje povećat će se i plaće i broj zaposlenih u našoj županiji što jeste i mora biti zajednički cilj i Vlade i gospodarstvenika, mišljenje je Udruge gospodarstvenika Posušje.

UGP
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
3
2
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari