Dodaj komentar

Koliko je umirovljenika u Federaciji?

ljubuski.info

Ukupan broj umirovljenika u Federaciji BiH u travnju ove godine bio je 416.672, što je za oko tri posto više nego lani, pokazali su najnoviji podaci Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO).

Najveći broj njih, kako se navodi u izvještaju Zavoda, prima starosnu mirovinu, 228.971. Invalidsku mirovinu u Federaciji BiH dobiva 69.131 osoba, a obiteljsku 118.672.

Broj umirovljenika povećao se u svim županijama u odnosu na prošluu godinu.
Oko 50.000 njih je u Kantonu Sarajevo, potom slijede Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton s oko 35.000 umirovljenika. Najmanje ih je Posavskoj, oko 2.000 i Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je oko 4.000 korisnika, navodi se u podacima Zavoda.

U Federaciji BiH 2015. godine na evidenciji Zavoda MIO bila su 402.044 umirovljenika.Ako se ova brojka upredi s novim podacima, dođe se do toga da je broj za četiri godine povećan za 14.628.

Da se iz godine u godinu broj onih koji odlaze u mirovinu povećavao, pokazuju podaci iz 2012., kada je bilo 381.740 korisnika, a godinu kasnije 387.570, dok je 2014. bilo 394.900 penzionera, a lani u ožujku, kada je na snagu stupio novi Zakono MIO, 408.467.

Velike promjene uočene su i kada je riječ o primanjima ove ove populacije. Tako je prosječna isplaćena mirovina u FBiH u prosincu 2016. iznosila 326 KM, što je za 0,8 posto više nego godinu ranije.

Trenutno najnižu mirovinu ima oko 270.000 umirovljenika, a iznosi 371,77 KM. Oni na čekovima u odnosu na prije tri godine dobivaju 45 maraka više, dok u usporedbi s 2012., kada su najniže mirovine iznosile 226 maraka, sada imaju 145 maraka više.

Zajamčena mirovina prije tri godine iznosila je 434,90 KM, a sada je 465,87 maraka, dok najviša isplaćena mirovina iznosi 2.174,48 KM i taj iznos nikako se nije mijenjao.

U Federaciji je dobivaju 443 osobe, od čega najveći broj profesora, poslovnih ljudi, bivših političara.

Avaz
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
3
9
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari