Dodaj komentar

Sve federalne institucije započele su provjeru diploma svojih uposlenika, za što im je dat rok od šest mjeseci, kada bi trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.

Prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke kazala je u izjavi za Fenu kako se u skladu s inicijativom koju je usvojila Vlada Federacije BiH, revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, provodi planiranom dinamikom.

“Vrlo je važno da su svi akteri ovog procesa pokazali dobru volju i da sinhronizovano radimo, pa s pravom očekujem da ćemo sve i završiti u predviđenom “, dodala je Dilberović.

Po njenim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, na čiji je prijedlog i usvojena ova inicijativa, izvršilo je provjeru većine diploma svojih zaposlenika.

Ocijenila je kako se radi o zahtjevnom poslu, te zahvalila svim obrazovnim ustanovama na, kako je kazala, izuzetnoj saradnji.

“Inače, prema našim saznanjima, i svi drugi na nivou Federacije BiH su započeli s provjerom diploma svojih zaposlenika, ali, naravno, sama dinamika različita je i ovisi o specifičnostima određene institucije i organizacije. Ali, proces je počeo, stvari su se pokrenule i sada nastavljamo dalje do konkretnih rezultata”, ustvrdila je federalna ministrica.

Kako je poznato, dodala je, zadužene su spomenute institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove, te privredna društva da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika zatraže provjeru vjerodostojnosti istih, i to u roku od 6 mjeseci, u kome su dužni i dostaviti svoje izvještaje o realizaciji provedenog.

Za koordinaciju svih aktivnosti zaduženi su Ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo pravde koji će, na kraju, sačiniti kompletnu informaciju za Vladu FBiH.

Kada su, pak, u pitanju niži nivoi vlasti, na njima je da donesu odluku i krenu u ovaj proces, s ciljem smanjenja svih negativnih pojava, kao što je i korupcija u obrazovanju.

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH, kazavši kako joj je, kao predsjedavajućoj Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, bilo izuzetno važno da se ova inicijativa predstavi i razmotri na tom tijelu.

“Prisutni kantonalni ministri iskazali su nam bezrezervnu podršku i spremnost za provođenje revizije diploma i na kantonalnom nivou, prema modelu koji bude primijenjen u Federaciji, ali u skladu sa svojim nadležnostima. To nam je vrlo važno, jer su kantoni, kao kreatori i nositelji obrazovnih politika, upravo i odgovorni za uspostavljanje transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, što, naravno, uključuje i pitanje vjerodostojnosti zaposlenih u obrazovnom sistemu, odnosno vjerodostojnosti njihovih diploma”, naglasila je Dilberović.

Podvukla je kako je korupcija društveni problem od najvećeg značaja, posebno za društva u tranziciji, poput našeg i da treba poraditi, prije svega, na razvoju preventivnih mjera, a što se tiče represivnih mjera, one su, kako kaže, predviđene krivičnim zakonom.

Ministrica smatra kako se problem korupcije može uspješno riješiti samo intersektorskom saradnjom, kao i neprestanom kampanjom o štetnosti korupcije za cijelu zajednicu, posebno kroz obrazovni sistem, kome trebaju biti definisane mjere i postupci osiguranja kvaliteta na svim nivoima.

“Uglavnom, suština cijele ove priče je da zaštitimo sve one poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je trajno opredjeljenje za gradnju društva znanja, ali to se društvo, ponavljam, ne gradi na falsifikovanim diplomama. Stoga i moramo vratiti povjerenje u naš ssistem vaspitanja i obrazovanja, ali i zaštiti ga od svih onih koji ga zloupotrebljavaju”, zaključila je prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke.

(Fena)

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
1
5
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari