Dodaj komentar

Rad Lovačkog saveza Herceg-Bosne uspješan unatoč problemima

ljubuski.info

Redovita izvještajna skupština Lovačkog saveza Herceg-Bosne održana je u subotu, 11. svibnja 2019. godine, u Poslovnom centru Sivrić u Mostaru.

Od ukupno 82 zastupnika, sastanku ih je nazočilo 57 te je Skupština mogla pravovaljano odlučivati.

Skupštinu je otvorio Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine, nakon čega je uslijedila hrvatska himna i minuta šutnje u počast umrlim lovcima članovima Saveza, među kojima na poseban način za nedavno preminulog Marinka Hrkaća, prvoga i počasnog predsjednika Saveza.

Uoči početka skupštine održan je sastanak Upravnog odbora Saveza na kojem je odlučeno da se iz već predloženog dnevnog reda izostavi točka 6, odnosno Odluka o godišnjoj članarini Savezu.

Izvješće o radu Lovačkog saveza Herceg-Bosne u 2018. godini podnio je Slavko Marin, predsjednik Saveza.

U poprilično iscrpnom izvješću predsjednik je informirao zastupnike o većini aktivnosti koje je Savez proveo u protekloj godini, ističući da su se te aktivnosti provodile u skladu s planiranim programskim zadaćama te odlukama i zaključcima radnih tijela Saveza.

Izvješće je obuhvatilo rad radnih tijela Saveza, suradnju Saveza sa članicama, lovno zakonodavstvo, lovnu izobrazbu, lovnu kinologiju, lovno streljaštvo, lovno izdavaštvo, materijalno-financijsko poslovanje, aktivnosti Saveza na državnoj i međunarodnoj razini i, na kraju, osvrt na današnju poziciju Saveza.

Predsjednik Marin spomenuo je dva problema koji opterećuju Savez i znatno utječu na njegov rad: prostorije za smještaj i rad Saveza te uspostavu održivog sustava financiranja.
Poznato je da ova dva otvorena pitanja zadnjih nekoliko godina opterećuju rad Saveza i da pokušaji njihova rješavanja nisu dali rezultata, a držim da probleme nije dobro odgađati i gurati ih pod tepih, nego o njima treba otvoreno razgovarati i tragati za rješenjima, što očekujem i od ove Skupštine, rekao je Marin, dodajući da su u tijeku aktivnosti kojima je cilj u što skorije vrijeme doći do vlastitih prostorija, o čemu je mnogo konkretnije, u posebnom osvrtu, govorio Ivica Lučić, tajnik Saveza.

Završavajući svoje izlaganje općom ocjenom o radu Saveza u protekloj godini i njegovu statusu, predsjednik Marin je rekao:
Bez obzira na sve poteškoće i neriješene probleme, držim da je rad Saveza u protekloj godini bio uspješan, da smo izvršili planirane aktivnosti i zadaće, napravili korak naprijed u provedbi Zakona o lovstvu i zaštiti interesa naših članica, ostvarili kvalitetnu suradnju i učvrstili poziciju Saveza na državnoj i međunarodnoj razini, odoljeli pokušajima rušenja našega identiteta i stvorili pretpostavke da hercegbosansko lovstvo u BiH institucionalno uredimo, organizacijski i financijski ojačamo i uspostavimo održiv sustav zakonitog djelovanja, razvoja i afirmacije našega lovstva i očuvanja našega lovačkog identiteta.

U raspravi o Izvješću o radu Saveza u 2018. godini sudjelovali su: Tomislav Perić, Marinko Džoić, Jako Čavara, Pero Perić i Dragan Guberac, nakon čega je izvješće jednoglasno prihvaćeno.

Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju Saveza u 2018. godini podnio je Mate Buntić, predsjednik Nadzornog odbora. Nadzorni je odbor dao pozitivno mišljenje o materijalno-financijskom poslovanju Lovačkog saveza Herceg-Bosne u 2018. godini, istaknuvši da je pritom Savez financijski pozitivno poslovao, odnosno da je ostvario višak prihoda nad rashodima.

Financijsko poslovanje uobičajeno izazove dodatno zanimanje zastupnika, pa je tako bilo i ovaj put. U raspravi su, tražeći odgovore na neka konkretna pitanja i stavljajući primjedbe na neke stavke, sudjelovali: Dragan Guberac, Vlado Džoić, Marinko Džoić, Mićo Lešić i Ivica Bejić, neki od njih i u više navrata. Na pitanja i primjedbe odgovarali su Slavko Marin i Ivica Lučić, predsjednik i tajnik Saveza, te Mate Buntić, predsjednik Nadzornog odbora, nakon čega je i ovo izvješće jednoglasno prihvaćeno.

Program rada Lovačkog saveza Herceg Bosne za 2019. godinu prihvaćen je bez rasprave, što nije bio slučaj sa sljedećom točkom dnevnog reda: Financijskim planom Lovačkog saveza Herceg Bosne za 2019. godinu.

Raspravu o ovoj točki otvorio je Dragan Guberac, ponajviše se zadržavši na Hoopu!, pitajući se zašto je tako malo reklama u ovome listu i zašto je tako mizeran prihod od pretplate.
Mi Hoop! redovito hvalimo, ali se pitam, što to u njemu ne valja, pa ga ne želi nitko osim lovaca. Na tome bismo svi morali više poraditi.

Guberac je mišljenja i da Hoop! puno košta:
Sve što košta 50 posto ukupnog prihoda, to je jako puno. Bilo bi dobro provjeriti sve te stavke i vidjeti mogu li se ti iznosi smanjiti.

Vlado Džoić se u potpunosti složio s Guberčevim mišljenjem, ali i inzistirao na još nekim pojašnjenjima vezanim za planirani i potrošeni novac Saveza, na što je ponovno argumentirano odgovorio tajnik Saveza Ivica Lučić. Nakon kraćeg istupa Tomislava Perića, pristupilo se glasovanju o ovom dokumentu i on je, kao i svi ostali, jednoglasno prihvaćen.

Skupština je završila podjelom Povelja za 25. obljetnicu Saveza i pet brojeva Hoopa! za 2018. godinu u tvrdom uvezu, predstavnicima svih članica Saveza.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
1
6
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari