Dodaj komentar

Željno se iščekuje beatifikacija sluge Božjeg Petra Barbarića

ljubuski.info

Nizom svečanosti, vjerskih i kulturnih, završeno je trodnevno obilježavanje Dana Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku i isusovačkog sjemeništa koje djeluje u sklopu centra. Održan je i susret biskupa, provincijala, generalnih vikara i dekana.

Važna uloga svećenika

Upriličene su hodočasničke pobožnosti, nakon čega je u sjemenišnoj crkvi sv. Alojza upriličeno euharistijsko slavlje. Koncelebriranu svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji su bili i papinski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, biskupi mons. Ratko Perić, mons. Franjo Komarica, mons. Marko Semren i mons. Tomo Vukšić. Svečanom euharistijskom slavlju nazočili su brojni građani iz cijele Lašvanske doline – gospodarstvenici, javni i kulturni djelatnici, politički dužnosnici na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj KŠC-a don Željko Marić. Biskup Franjo Komarica u propovijedi se posebice osvrnuo na nemjerljivo važnu ulogu svećenika, svećeničke pastorale, na ulogu, put i zadatke koji čekaju sadašnje sjemeništarce, buduće svećenike, u teškim vremenima punim različitih iskušenja. Govorio je biskup Komarica i o slugi Božjem Petru Barbariću, travničkom sjemeništarcu, rođenom u Klobuku, koji je nakon teške i neizlječive bolesti umro 15. travnja 1897. u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete.

"Snovopriča"

Njegovo ime, čija se beatifikacija željno čeka, nosi Katolički školski centar koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su u Travniku daleke 1882. osnovali isusovci, a rad joj zabranila komunistička vlast u listopadu 1944. godine nakon što su partizani zauzeli Travnik.

KŠC "Petar Barbarić" s radom je počeo 28. rujna 1998. godine. U auli KŠC-a premijerno je izvedena predstava "Snovopriča o Petru Barbariću" u izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske scene KŠC-a Travnik. Predstavu su režirali Rusmir Agaćević i Anto Bilić, scenograf i kostimograf je Dejan Pranjković, a glume Matej Baškarad, Riberto Zahirović, Darko Smodek, Antonio Bilić i Nebojša Filipović. Predstava je doživjela ovacije.

Zvonimir Čilić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
2
5
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari