Dodaj komentar

Emotivni oproštaj od fra Ivana Ševe

ljubuski.info

Posljednjih dvadeset godina mostarski franjevac fra Ivan Ševo svoje je maturante s kolegama iz Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru "ispratio u život" molitvom, druženjem i vrijednim riječima koje su im se zauvijek urezale u sjećanje.

To su riječi važne za život, odrastanje i ulazak u svijet velikih. Ovoga puta bilo je posebno emotivno u kapelici crkve sv. Petra i Pavla. Suznih očiju još jedna generacija maturanata otisnula se u nesigurni svijet, ali se i oprostila od fra Ivana koji odlazi u mirovinu kao vjeroučitelj.

Odgoj, crkva, izgrađivanje...

Hvala vam, fra Ivane, na prenesenom znanju, hvala vam što ste nas naučili mnogim životnim lekcijama i uvijek bili tu za nas. Hvala vam što ste bili naš vjerni prijatelj, naš treći roditelj! Puno pozdrava ..., samo je jedna od SMS poruka koje je primio fra Ivan.

Još emotivnije govorili su maturanti.
Dragi naš fra Ivane! Vi ste nas učili: obitelj je prvo i povlašteno mjesto sveukupnog odgoja pa tako i odgoja u vjeri; dakle, roditelji su prvi i nezamjenjivi odgojitelji i vjeroučitelji svoje djece. Svojom međusobnom ljubavlju, brigom i autoritetom oni su temelj kvalitetnog odgoja mladih u kontekstu dubokih ljudskih vrijednosti. Upravo zato možemo otvoreno priznati: mudar čovjek svoj život gradi na ljubavi, povjerenju i velikodušnosti! Neupitno je, vjerski odgoj čini nezaobilaznu sastavnicu i cjelovit dio sveopćeg odgoja. A kršćanska vjera po svojoj naravi ima snažno odgojno djelovanje. Uistinu, tek onaj odgoj koji je usmjeren prema vjeri i za vjeru, u konačnici prema Bogu kao svom jedinom cilju i smislu, može u potpunosti izgrađivati čovjeka u svim njegovim dimenzijama - rekla je u zahvali maturantica Elizabeta Dolores Milićević. Fascinantna je povezanost mostarskog svećenika i učenika s kojima je posljednjih godina "dijelio" klupe.

Tražimo odgovore

U propovijedi im je poruičio da ne budu mlaki nego odlučni, da se umjesto traženja alibija suoče s problemima.
Bježimo od svoga križa i samo uvećavamo njegovu težinu. Ne moramo nešto izgubiti da bismo to naučili cijeniti. Samo nada i rad mogu dovesti do nekog boljeg sutra. Usmjerimo svu svoju energiju na traženje odgovora. Samo pčele su te koje mogu probuditi nadu i vjeru u neko novo buđenje. Kada postanemo društvo pčela koje će se diviti svakom svom cvijetu kao odličnoj prilici, doći će vrijeme buđenja. Nakon tog buđenja postojat će šansa da će jedno proljeće postati i – novo naše proljeće.

Ova životna lekcija najvažnija je ne samo maturantima nego i današnjem društvu u kojemu je previše alibija, a premalo vizija i vizionara. Fra Ivan je jedan od takvih i kako reče maturantica Lucia Krešić: Bog neka vas živi, treba vas još uvijek ovaj narod!

Zoran Krešić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
9
2
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari