Dodaj komentar

Zapadnohercegovačka županija dobiva forenzičare

ljubuski.info

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije uskoro će dobiti prve forenzičare. U suradnji s MUP-om Republike Hrvatske i Sveučilištem u Splitu, na diplomski studij forenzike upisano je 9 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ.

U okviru ovog interdisciplinarnog studijskog programa, jedinstvenog u Republici Hrvatskoj i državama u okruženju, studentima su na raspolaganju četiri studijska modula: istraživanje mjesta događaja, forenzična kemija i molekularna biologija, zatim forenzika i nacionalne sigurnosti te financijsko-računovodstvena forenzika.

Naime, odlukom Senata Sveučilišta u Splitu od 24. srpnja 2009., Sveučilište u Splitu osnovalo je podružnicu Sveučilišni odjel za forenzične znanosti na kojoj se izvodi sveučilišni diplomski studij forenzike čijim završetkom studenti stječu dodatnih 120 ECTS bodova i akademski naziv magistra/magistar forenzike.

Znanjem stečenim na ovom studiju policijski službenici koje na školovanje šalje MUP ZHŽ-a osigurat će brže i učinkovitije rješavanje kaznenih djela.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova ZHŽ Zdravka Borasa, riječ je o još jednom od načina jačanja ovog MUP-a i pojačavanja sigurnosti stanovnika ove županije.

Osim školovanja forenzičara, MUP ZHŽ nastavlja s pomlađivanjem kadrova. Sukladno tome, na Policijskoj akademiji u Sarajevu 13. svibnja počinje školovanje policijskih kadeta za koje je nedavno završen natječaj. Riječ je o 10 kadeta u činu policajca i sedam u činu policajca specijalca. Budući da je u proteklom razdoblju velik broj policijskih službenika otišao u mirovinu, javlja se potreba za daljnjim pomlađivanjem kadrova, što je i planirano krajem ove godine.
Završetkom novog pravilnika o unutarnjem ustroju omogućava se prijam novih policijskih službenika, gdje bi natječaj bio raspisan do kraja godine, objašnjava Boras.

Inače, Vlada ZH županije, čiji je Boras član, u manje od četiri godine donijela je odluke na osnovi kojih su raspisana tri natječaja za prijam policijskih službenika.

Podsjetimo, 2016. godine raspisan je natječaj za prijam šest kadeta u činu mlađeg inspektora i 30 u činu policajca. Potom je ponovno 2017. Vlada ZHŽ donijela novi zaključak o prijmu 30 policijskih službenika. Ovoga puta natječaj je bio raspisan za pet kadeta u činu mlađeg inspektora i 25 u činu policajca. Oba natječaja uspješno su završena.

Tako je u navedenom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije odškolovalo 66 policijskih službenika koji svojim radom doprinose sigurnosti stanovništva ove županije.

U pitanju su mladi policijski službenici starosne dobi od 18 do 27 godina u činu policajca te mlađi inspektori do 35 godina.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
1
1
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari