Dodaj komentar

Velika fešta Hercegovaca u Njemačkoj 4. svibnja

ljubuski.info

"Dođi da vidiš, dođi da se diviš" sa stihovima tog poznatog domoljubnog hita hercegovci u Njemačkoj pozivaju svoje goste i prijatelje na "Hercegovačku noć" nadomak Frankfurta, koja će se održati 4. svibnja u "Midas Limes Forum", 63538 Grosskrotzenburg Schulstrasse 7.

Kako doznajemo organizatori očekuju velik broj gostiju iz Frankfurta, tako i okolnih gradova, posebice regije srednje Njemačke gdje u pokrajinama Hessen, Rheiland Pfalz, Saarland, kao i Bayernu živi na desetke tisuća hrvatskih iseljenika, koji su svih ovih godina ostali vezani uz domovinu, a među njima je i velik broj Hercegovaca. Neki od njih su među prvima sa svojim franjevcima stigli u zemlju snova "trbuhom za kruhom" i uz Hrvatske katoličke misije ne zaboravivši svoju rodnu hercegovačku grudu kojoj se i danas vraćaju zajedno sa svojim potomcima, što najbolje potvrđuje i ova "Hercegovačka noć", koja će odisati prezentacijom kulture i tradicije hercegovačkog kraja i narodnih običaja.

Organizator ove velike noći Hercegovaca Ante Tolušić (Tony) iz tvrtke "Tony´s Tones" otkriva nam najzanimjivije detalje noći na koju su svoj dolazak najavili i mnogi uspješni hercegovački poslovni ljudi i njihovi prijatelji, jer poznato je da u Njemačkoj djeluje i veliki broj hercegovačkih ugostitelja, poduzetnika i intelektualaca koji u svim prigodama s ponosom ističu tko su i odakle dolaze.

Hercegovci uspješni u Njemačkoj

Želja nam je ovom prigodom zahvaliti se svim trima generacijama naših iseljenika koji su ostali duboko vezani uz svoju Hercegovinu i Hrvatsku, sačuvavši naše običaje, tradiciju i kulturu od zuba vremena, i zato ima razloga da bude ponosna naša zemlja ta Hercegovina, baš kao što kaže i ta popularna pjesma omiljena među našim iseljenicima. Sve to motiviralo je i nas da krenemo sa organizacijom "Hercegovačke noći", koja bi trebala postati tradicionalna s obzirom na svakojaki potencijal naših ljudi, počevši od gospodarstva, kulture, politike, znanosti i sporta s kojim također vrlo uspješno promoviramo Hrvatsku i našu Hercegovinu, priča nam Ante, koji je rodom iz Ljubuškog i već ima iskustva u organizaciji ovakvih događanja među našim iseljeništvom, te nam otkriva neke najzanimljivije detalje ove fešte Hercegovaca, njihovih prijatelja i gostiju sljedeče subote 4. svibnja u "Midas Limes Forum" u Grosskrotzenburgu (Frankfurt na Majni).

Raštika i domaće delicije stižu iz Hercegovine

Želimo da ove naše noći sve odiše Hercegovinom, počevši od pjesme pa do gastronomske ponude u kojoj će dominirati domaća raštika, pršut, uštipci, pura, lučenica, pečena janjetina i odojak, suve smokve, te Nuićeva vina i "Tesla šljiva", kao i još druge delicije koje za ovu noć priprema ekipa naših ugostitelja. Također očekuje nas i zanimljiv glazbeni program uz nastup poznatih hercegovačkih zvijezda: Brune Bakovića, Zorana Begića, klape Frankfurt, kao i tamburaša banda Bagrem, zatim Dijane Bliznac i drugih... Također želimo se zahvaliti i našim brojnim sponzorima a posebno generalnom sponzoru gospodinu Marku Čoviću vlasniku "Čović Auto Handel" iz Bestwig-Nuttlar, koji su nam zdušno pripomogli u ovoj akciji. Na kraju što kazati osim da su svi naši iseljenici, njihovi prijatelji i njemački gosti dobodošli na našu "Hercegovačku noć" , koja će u "Midas Limes Forum", vjerujem, potrajati do ranih jutarnjih sati uz veselje, dobru pjesmu i domaće delicije, najavljuje nam marjivi organizator Ante Tolušić, koji sa svojim suradnicima i prijateljima već godinama naveliko promovira svoju Hercegovinu u Njemačkoj.

Vjerujemo da će to i rezultirati još jednom uspješnom "Hercegovačkom noći" koja bi trebala u ovom dijelu Njemačke postati i tradicija s obzirom koliko Hercegovaca tu živi i koliko je njih još pristiglo posljednjih godina.

A ovakve priredbe i nezaboravne domoljubne noći upravo doprinose očuvanju rodnog kraja od zaborava, te imaju najbolje anti asimilacijske učinke, što su pokazala i desetljeća iza nas.

Jer kada su Hercegovci i Hercegovina u pitanju, onda zaborava nema, baš kao i što kaže domoljubna pjesma ta, ponosna je moja zemlja Hercegovina.

tekst: Zoran Paškov | foto: Marko Lažeta, Midas
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
3
3
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari