Dodaj komentar

U Federaciji više od 1.400 divljih odlagališta

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazali su povodom Dana planete Zemlje na sve veći ekološki problem zagađenosti zemlje, neodgovornog odnosa prema prirodi i vodama, te odgovornosti svakog pojedinca.

U cilju podizanja svijesti o značaju unapređenja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u BiH, te očuvanju i poboljšanju zraka, tla i vode, CCI je predstavio sedam mjera, a posebno su skrenuli pažnju na problem sve većeg broja divljih odlagališta u Bosni i Hercegovini.

Od 55 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog "zelenog alarma", od početka listopada 2018. godine, zabilježeno je više od 1.400 lokaliteta divljih odlagališta širom Federacije BiH, na kojima je deponirano oko 5.000.000 m3 otpada.

Ovakvi podaci ukazuju na hitnost rješavanja tog problema u smislu alarmiranja svih razina vlasti za donošenje financijskih i planskih dokumenata, s ciljem uklanjanja divljih odlagališta i sanacije područja na kojima se nalaze divlje deponije, remedijacija tla i sprječavanja ponovnog nastanka odlagališta.

Kako bi unaprijedili sustav prikupljanja podataka o divljim odlagalištama CCI je uspostavio "zeleni alarm" putem kojeg na broj 080 05 05 06 građani mogu prijaviti lokalitet i osnovne podatke o divljim odlagalištama i time dati doprinos rješavanju ovog višedecenijskog problema.

Višom razinom edukacije, kao i mijenjanjem loših navika može se promijeniti trenutno loša okolišna slika zemlje, smatraju u CCI-ju.

CCI
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
2
3
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari