Dodaj komentar

Pedofil rodom iz Ljubuškog osuđen na dvadeset mjeseci zatvora

ljubuski.info

Zbog osam kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zadovoljenjem pohote pred djetetom mlađim od 15 godina, na splitskom Općinskom sudu je na djelomičnu uvjetnu kaznu osuđen 55-godišnji I.M., otac troje djece rodom iz Ljubuškog.

Bludnik koji je napastovao djevojčice iz susjedstva osuđen je na ukupno godinu i deset mjeseci zatvora, s tim da će, po pravomoćnosti presude, 10 mjeseci "odležati" iza rešetaka, dok preostalih godinu dana neće ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo.

Teretilo ga se da je u Kaštelima, gdje je tada živio, od ožujka 2011. do listopada 2012. godine, a kako bi zadovoljio svoj spolni nagon, u više navrata prilazio dvjema djevojčicama iz susjedstva u dobi od 11 i 12 godina te da je iz otkopčanih hlača izvukao spolni organ i pokazivao ga djevojčicama, te se pred njima samozadovoljavao, pokušavajući stupiti s njima u komunikaciju.

Nadalje, po presudi, isto je radio i pred 13-godišnjakinjom iz iste ulice, zatim 11-godišnjakinjom koju je, pak, u vremenu od ožujka 2013. do listopada 2014. godine pitao hoće li ga dotaknuti dok se samozadovoljava. Isto je ponovio i pred osmogodišnjom djevojčicom, također susjedom, u razdoblju od ožujka do lipnja 2015. godine.

Očito ne mogavši zatomiti svoj bolesni nagon, 55-godišnjak je u istom vremenskom razdoblju prilazio još jednom osmogodišnjoj djevojčici i pristupao joj na isti način.

Po presudi, osim tih šest djevojčica, na isti je način zlostavljao i dvije šestogodišnjakinje iz iste ulice, od kojih je jednoj ponekad nudio i slatkiše ako ga dodirne po spolovilu, dok je drugoj dirao kosu dok se samozadovoljavao.

Za svako od tih (ne)djela dobio je po pola godine zatvora, što je potom objedinjeno u jedinstvenu kaznu od godine i 10 mjeseci.

Sve priznao

On je na suđenju priznao krivnju i kazao da mu je jako žao i da se kaje što je tako postupio.
Već sam na prvom ispitivanju priznao da sam ovo počinio, jako se sramim svojih djela i zbog toga sam izgubio sve u životu, pa zato nema te kazne koja to može oprati. Sada živim na drugoj adresi u drugoj državi, a svu svoju imovinu, nakon razvoda braka, ostavio sam svojoj supruzi i djeci. Od prvog dana znam što sam napravio, znam da sam kriv, priznao sam djela i nemam što više dodati. Mislim da je kazna od dvije i pol godine, koliko je predloženo u optužnici, prestroga jer do sada nisam osuđivan - rekao je, među ostalim, u svojoj obrani.

Iako je najprije tražila dvije i pol godine zatvora, zastupnica optužbe izmijenila je prijedlog sankcije nakon što je 55-godišnjak u potpunosti priznao sve za što ga se teretilo. Psihijatrijsko vještvo pokazalo je da ne boluje od duševnih bolesti ni nedovoljnog duševnog razvoja, da nije ovisan o alkoholu i drugim sredstvima niti da ima organskih moždanih oštećenja, nego se kod njega može govoriti o podacima koji upućuju na dijagnozu parafilije, "poremećaja seksualnih sklonosti s dominantnim egzibicionističkim ispadima".
Njegova sposobnost shvaćanja vlastita postupanja i vladanja svojom voljom, kako u vrijeme počinjenja kaznenih djela, tako i danas, nije dovedena u pitanje - napisala je vještakinja.

Kao olakotne okolnosti sud je cijenio dosadašnju neosuđivanost, potpuno priznanje, time i njegov doprinos bržem okončanju ovog postupka i smanjenju troškova, iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenja kaznenih djela, iskazanu kritičnost prema vlastitu ponašanju, za koje ne nalazi opravdanje i smatra da treba biti sankcionirano, te držanje pred sudom. Nadalje, sud je cijenio životnu dob okrivljenika kroz koje vrijeme do sada nije dolazio u sukob sa zakonom. Kao otegotne okolnosti sud je cijenio brojnost počinjenih kaznenih djela, time i iskazanu ustrajnost i upornost koje se očituju i kroz dulje vremensko razdoblje kroz koje je činio kaznena djela - stoji, među ostalim, u presudi Općinskog suda u Splitu.

Nije mu određena sigurnosna mjera bilo kakvog psihijatrijskog liječenja.

Slobodna Dalamcija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
8
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari