Dodaj komentar

Policijska udruga IPA ZHŽ obilježila pet godina postojanja

ljubuski.info

Zoran Smital predsjednik je Regionalnog kluba IPA-e Zapadnohercegovačke županije od njezina osnivanja, a odnedavno obnaša i dužnost v. d. predsjednika IPA Sekcije BiH. Riječ je o međunarodnoj policijskoj udruzi osnovanoj 1950. godine koja diljem svijeta okuplja policijske i umirovljene policijske službenike.

U BiH je ova udruga još poprilično mlada, međutim, već bilježi značajne rezultate.

Ovih dana IPA ZHŽ-a obilježila je pet godina svoga postojanja, te su tom prilikom upriličili bogat program za svoje brojne članove, prijatelje i goste iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Makedonije, te nazočnosti predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. Tom prigodom potpisana je Povelja o suradnji i prijateljstvu s Regionalnim klubom IPA Zagreb.

U povodu ove obljetnice razgovarali smo s predsjednikom Smitalom, koji je objasnio značaj ove udruge te probleme s kojima se suočavaju. Obilježavanje i druženje prijatelja IPA-e ZHŽ-a održano je uz potporu Vlade ZHŽ-a na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem, MUP-a ZHŽ-a, čiji je ministar Zdravko Boras nazočio susretu, te mnogobrojnim gospodarstvenicima Grada Širokog Brijega te općina Grude i Posušje čiji su načelnici također nazočili susretu, donatorima i sponzorima kluba.

Možete li nam ukratko reći što je IPA (International Police Association)?

IPA je međunarodna policijska udruga osnovana 1950. godine. To je najveća strukovna udruga aktivnih i umirovljenih policajaca - udruga građana. Riječ je o udruzi koja je otvorena za policajce svih država. Također, važno je naglasiti kako se radi o apolitičnoj, nevladinoj, neovisnoj udruzi koja nije vezana ni za jednu drugu instituciju. IPA je na temelju svojih ciljeva registrirana pri Vijeću Europe kao nevladina organizacija sa savjetodavnim statusom.

Što su ciljevi IPA-e?

U prvom redu cilj je njegovati prijateljske odnose među članovima. Također, tu je širenje općeg znanja i razmjena profesionalnih iskustava. Osim toga, Udruga nastoji poticati međusobnu pomoć u socijalnoj sferi te svojim javnim djelovanjem utjecati na odnose između policajaca i građana. Uz to, Udruga nastoji promicati i poticati međunarodnu suradnju posredstvom strukovnih putovanja, sportskih susreta u zemlji i inozemstvu proširiti znanja svojih članova i poboljšati razumijevanje za probleme drugih.

Koliko članica ima IPA i otkad je BiH njezina članica?

IPA je organizirana u 69 država diljem svijeta s više od 500.000 članova. Sekcija BiH postala je članica IPA-e 2007. preko Sekcije IPA Hrvatska, a punopravni član je od 2012. g.

Koliko ima IPA klubova u BiH?

U BiH trenutačno ima trinaest regionalnih klubova, koji su većinom organizirani prema županijskom teritorijalnom ustroju.

Otkad je IPA ZHŽ-a članica bosanskohercegovačke sekcije IPA i otkud vam ideja da osnujete IPA klub u ZHŽ-u?

IPA ZHŽ-a članica je IPA Sekcije BiH od 17. travnja 2014. godine. Zapazio sam izvrstan rad naših kolega u IPA Sekciji Hrvatska i poželio sam postati član IPA-e BiH, ali u našoj županiji to tada nije bilo moguće, tako sam od 2013. bio član RK IPA-e Hercegovačko-neretvanske županije. Uz utemeljitelje, kolege Milana Boban, Slavena Majić i mene, te druge zainteresirane suosnivače, došlo je do osnivanja IPA-e ZHŽ-a.

Koliko ima članova IPA ZHŽ-a, tko su sve članovi IPA-e i tko sve može postati njezin član?

Trenutačno ima više od 200 članova s tendencijom rasta. Svaki pripadnik SIPA-e, zatvorske policije, Granične policije, Federalnog MUP-a, MUP-a RS-a, MUP-ova županija, Sudske policije, Policije Distrikta Brčko, bivši pripadnik s najmanje 5 godina radnog staža, a da nije nečasno otpušten, te umirovljenik bez razlike na rang, spol, rasu, boju kože, jezik ili vjeroispovijest, kao i strani državljanin policajac koji ima boravište u BiH dragovoljno mogu postati član ako prihvate Statut i ciljeve IPA Sekcije BiH, a time Statut i ciljeve IPA-e ZHŽ-a. Također nam se, u statusu IPA Friend mogu pridružiti i druge osobe, simpatizeri, koje izravno ili neizravno sudjeluju u realiziranju postavljenih zadataka i ciljeva IPA-e.

Koje su pogodnosti učlanjivanja u IPA-u?

IPA nudi široki program usavršavanja u okviru kongresa, seminara i razmjene informacija, lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne obrazovne i druge susrete na svim poljima. Član IPA-e s iskaznicom koja je ista u cijelom svijetu može osjetiti da pripada velikoj i moćnoj organizaciji, ravnopravno može koristiti popuste u svim zemljama članicama IPA-e i u slučaju potrebe obratiti se za pomoć. Također mogu koristiti popuste za boravak, odmor i rekreaciju u IPA kućama diljem svijeta te popuste u brojnim hotelima, trgovinama i sl.

IPA je organizacija i humanitarnog karaktera. Prije nekoliko godina organizirali ste humanitarni malonogometni turnir u Posušju, možete li nam nešto o tome reći?

IPA pomaže svojim članovima i njihovim obiteljima kad se ne svojom krivnjom nađu u problemima. Kada je riječ o humanitarnom turniru u Posušju, te prve godine prihod je išao za jednog našeg člana koji se našao u teškom zdravstvenom stanju. Međutim, to nije jedini humanitarni projekt koji je IPA ZHŽ-a odradila u ovih nekoliko godina od kada je osnovana. Spomenuti turnir u Posušju je postao tradicionalan, tako smo, primjerice, sredstva prikupljena prošle godine darovali ustanovi za djecu i mladež s poteškoćama u razvoju "Marija, naša nada" u Širokom Brijegu. Redovito sudjelujemo i u humanitarnim akcijama na razini BiH.

Kakva je suradnja između IPA-e ZHŽ-a i ostalih klubova u BiH i inozemstvu?

Sudjelujemo na brojnim događajima u zemlji i inozemstvu, od kojih su neki edukativni, humanitarni i sportskog karaktera te je uglavnom riječ o događajima međunarodnog karaktera. Što se tiče suradnje s inozemstvom, najbolju imamo sa Sekcijom IPA Hrvatska gdje smo sudjelovali na 20-ak događaja, a izuzetno dobro surađujemo s RK IPA-e Splitsko-dalmatinske i IPA-om Zagreb. Ovdje moram naglasiti i jako dobru suradnju s IPA-om Stuttgart.

Vaša krilatica je Servo per Amikeco (služiti/služba kroz prijateljstvo). Možete li nam objasniti njezino značenje?

Esperanto krilatica Servo per Amikeco na IPA znaku znači služiti kroz prijateljstvo i objašnjava želju da se stvore prijateljske veze i potakne suradnja među policijskim službenicima diljem svijeta, kao i suradnja među policajcima i građanima radi što boljeg razumijevanja.

Koji su daljnji planovi IPA-e ZHŽ-a?

U prvom redu želimo povećati broj članova s područja cijele županije, ostvariti općenito još bolju suradnju s IPA sekcijama i klubovima kako u zemlji tako i u inozemstvu, s braniteljskim udrugama, udrugama mladih na području cijele županije, Turističkom zajednicom i udrugama koje imaju ciljeve slične našima, u cilju što bolje promidžbe i prezentacije IPA-e ZHŽ-a, naših gradova općina i županije. I dalje namjeravamo sudjelovati na međunarodnim IPA događanjima različitog karaktera, organizirati edukacije naših članova, turnir u preciznom streljaštvu IPA-e ZHŽ-a za žene i muškarce u Š. Brijegu, malonogometni humanitarni turnir u Posušju i brojne druge aktivnosti sukladno financijskim mogućnostima.

Trenutačno obnašate više dužnosti u IPA-i BiH. Kako je to moguće?

Status istinski ravnopravnog člana IPA Sekcije BiH mi smo, IPA ZHŽ-a, stekli tek 2018., kada smo dobili dvije od četiri najodgovornije funkcije, predsjednika Nadzornog odbora koju obnaša gosp. Goran Žulj i prvog dopredsjednika. Na mjesto prvog dopredsjednika IPA-e BiH izabran sam ja, no zbog nedavne ostavke predsjednika do iduće skupštine Udruge obnašat ću dužnost v. d predsjednika IPA-e BiH. Riječ je o iznimci i privremenom rješenju do održavanja izborne skupštine jer, po Statutu, jedna osoba ne može obnašati dvije funkcije. Po izboru na novog predsjednika IPA-e BiH, ja ću nastaviti obnašati dužnost prvog dopredsjednika.

Budući da ste na najodgovornijim funkcijama u IPA-i BiH, možete li nam reći nešto više o problemima u ovoj sekciji te planovima za budućnost?

Nastojat ću da se što više provodi Statut IPA-e BiH, posebice u dijelu koji se odnosi na to tko može biti član Udruge. Naime, mislim da treba izvršiti reviziju članstva kako bi u ovoj časnoj policijskoj udruzi bili policijski službenici koji to uistinu zaslužuju, odnosno oni koji svojim članstvom žele doprinijeti boljem radu IPA-e BiH.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
1
3
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari