Dodaj komentar

Zapaljene svijeće u spomen hrvatskim žrtavama

ljubuski.info

Hrvatsko žrtvoslovno društvo sa sjedištem u Zagrebu organiziralo je hodočašće u Hercegovinu gdje će na više mjesta položiti vijence i zapaliti svijeće.

Jučer su članovi Društva doputovali u Ljubuški, gdje su ih na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić i predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenca i zajedničke molitve za žrtve koju je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, predsjednik Društva Ante Beljo je načelniku Barbariću uručio knjigu o stradanjima Hrvata. Komemoracija za pobijene je održana pod pokroviteljstvom Općine Ljubuški.

Prvi zločini nad hrvatskim narodom su počinjeni još 1941. od pripadnika bivše jugoslavenske vojske. To se dogodilo poslije 6. travnja kada je bio njemački napad na Beograd i kada se znalo da Jugoslavija već propada. Tada su vonjici i zapovjednici iz Bileće, gdje je bila vojna škola, pošli prema željezničkoj prugi u Čapljini i tada su spalili i uništili tri sela kod Čapljine. Druga je grupa uništavala sela Cim i Ilići kod Mostara. Ta događanja su bila uvod u zla koja su se događala ovdje tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje je još važno spomenuti da su i na područje Ljubuškog tada dolazile te razne četničke formacije, ali nisu se usuđivale počiniti velike zločine, nego su velike zločine ovdje počinili tamo 1945. i onda pogotovo kada su se ljudi vraćali s Bleiburga, onda su s njima napunili jame, rekao je Beljo, koji je istaknuo kako je njihova misija spriječiti zamjenu teza.

Danas ponovo ta veliko-srpska propaganda ide na to da su Hrvati genocidan narod, da sve ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu i sve ono što se događalo do stvaranja samostalne države, da je to posljedica ustaških zločina, a ovi su zločini napravljeni prije nego je bilo NDH, prije nego je bilo i ustaša, dakle prije svih tih nemilih dogadjanja koja su uslijedila, dodao je Beljo.

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
8
4
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari