Dodaj komentar

U porastu broj žalbi na javne natječaje

ljubuski.info

Transparentnost postupaka javnih nabava u BiH je na niskoj razini, što potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je lani zaprimljeno više od 3.600 žabi na provedene natječaje, što je i rekord posljednjih godina.

Godišnja vrijednost postupaka javnih nabava u BiH, prema službenim podacima, iznosi oko dvije milijarde maraka, a godinama stižu upozorenja da poseban problem predstavljaju ugovori koji bivaju zaključeni bez objave poziva, odnosno "u četiri oka".

Podaci o broju žalbi svake godine obaraju rekorde. To potvrđuje najnovije izvješće o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu, koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Na njihove adrese u MOsatru i Banja Luci, su, od siječnja do kraja prosinca prošle godine, stigle 3.652 žalbe na sprovedene postupke javnih nabava, što je rekordan broj u posljednjih pet godina. To znači da im je, u prosjeku, stizalo oko deset žalbi dnevno.
Tendencija zaprimljenih žalbi u porastu je u odnosu na 2017. godinu, i taj broj je veći za 18,5 posto jer je tada evidentirana 2901 žalba - navedeno je u izvješću o radu koji je potpisala predsjedateljica Ureda za razmatranje Ilma Mehić-Jusufbašić.

Epilog je dobilo 3.385 podnesaka, što, kako kažu u uredu, pokazuje da je najveći broj predmeta riješen u roku, dok je neriješeno ostalo oko sedam posto zaprimljenih žalbi.

U nevladinom sektoru, koji drži pod povećalom javne nabave u BiH, ističu da jedan od razloga za povećanje broja žalbi leži u zakonu koji je u primjeni od studenoga 2014. godine. Ističu da je napravljen takav sustav da ponuđač piše žalbu ugovornom tijelu, a ako je on odbije, automatski je prosljeđuje Uredu za razmatranje žalbi.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
2
4
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari