Dodaj komentar

Europa će nadzirati vladavinu prava, od policije do sudstva

ljubuski.info

Europska komisija pokreće novu inicijativu za praćenje cijelog sustava vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova, jer smatraju kako je vladavina prava ključna u procesu proširenja i u središtu tekuće pripreme Mišljenja Europske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Fokus na više stvari

Inicijativa će se fokusirati na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa.

Inicijativa počinje u travnju i trajat će do kraja studenog 2019. godine.

Bivši direktor u Europskoj komisiji i iskusni stručnjak u oblasti vladavine prava Reinhard Priebe predvodit će tu inicijativu i dati Komisiji, vlastima u BiH i javnosti mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH.

Priebe ovog tjedna boravi u BiH radi prikupljanja činjenica, te će se susresti sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo.

Okupljanje svih institucija

Također će se susresti s predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. Uz sudjelovanje više stručnjaka, uslijedit će aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provođenje ranijih preporuka EU u vezi borbe protiv teških oblika kriminala i nove misije stručne analize s agencijama za provođenje zakona.

Inicijativa za vladavinu prava će završiti sveobuhvatnom "Konvencijom o vladavini prava", koja je planirana da na jesen okupi institucije sa svih razina vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz svih dijelova zemlje.

Nakon toga će Priebeov izvještaj i preporuke biti predstavljene i bit će predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine, najavljeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
2
1
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari