Dodaj komentar

Ravnatelj policije ZHŽ Milan Galić i tužiteljica Vesna Ćavar pod istragom

ljubuski.info

Milan Galić, ravnatelj policije ZHŽ je sudjelovao u izradi dokumentacije s lažnim sadržajem i prikrivanju kaznenih djela dok je bio na dužnosti voditelja terenskog ureda FUP-a u Mostaru. To potvrđuje dokumentacija koju je Galić sam potpisao. Uz to, Milan Galić je sve priznao.

U MUP-u ZHŽ sve vrvi od nezakonitih radnji, a prema informaciji iz policijskih struktura najviše se vremena troši na prikrivanje kaznenih djela unutar policije i MUP-a. Vidljivo je da rezultata po pitanju kriminala manjka.

Ravnatelj policije Milan Galić se, prije nekoliko tjedana, prijavio na natječaj za ravnatelja FUP-a, a upravo ova policijska agencija vodi istražne postupke protiv njega zbog prikrivanja kriminala.

Svađa u MUP-u

Unatrag nekoliko godina u MUP-u ZHŽ provedeno je nekoliko procedura dodjele novih činova policijskim službenicima i zapošljavanja novih policajaca. Sve natječajne procedure su provedene nezakonito, što je pravomoćnim presudama potvrdio Općinski, a potom i Županijski sud. Zbog neprovođenja presuda suda protiv Milana Galića su podignute kaznene prijave. U policiji govore kako iza svega stoji ministar Zdravko Boras, iz čega se zaključuje kako Milan Galić nije samostalan u svom radu. Prilikom dodjele činova krivotvoreni su potpisi, dok prilikom zapošljavanja procedure nisu bile zakonite.

U MUP-u se trebao dogoditi sastanak na kojem je glavna tema trebalo biti oduzimanje nezakonito stečenih činova. Među takvim osobama, koje se nisu odazvale sastanku, ima i onih s diplomama "Ševinih" škola.

Nezakonito su dodijeljeni činovi glavnog inspektora Bori Leki (poznat iz audio snimaka zbog zataškavanja kriminala i curenja istražnih informacija preko suradnika Dalibora Marjanovića) i Milenku Madunoviću. Potonji kotira kao policijski ekspert i pravni znalac.

Tko će preuzeti odgovornost, a vremena za ispravljanje pogrešaka je sve manje? Pritiscima na Tužiteljstvo Milan Galić i ostali, uz nezakonit rad Vesne Ćavar, uspijevali neprovoditi presude, ali sudske više nije moguće odgađati.

Galić je dio skupine posuških kadrova u MUP-u ZHŽ. Uz njega najistureniji su bili biši šef krima Miroslav Galić, bivši ravnatelj Zoran Galić, kao i bivši šef administracije MUP-a Željko Jukić, čovjek pod čijim se rukovođenjem sačinio najveći broj krivotvorina u ovom ministarstvu. Njemu se već sudi na Općinskom sudu u Ljubuškom zbog navedenih kaznenih djela.

Milan Galić pokrivao kriminal lažnim istragama

Izuzeta dokumentacija potvrđuje kako je Milan Galić prikrivao kriminal Miroslava i Zorana Galića.

Miroslav je, kako u policiji vole kazati, sklonjen iz Ljubuškog u Posušje. Pravomoćno je presuđen, te, umjesto izbacivanja iz policije on kroji postupke istraga.
Tako je i u slučaju ostanka u MUP-u, te kriminalnog povratka Miroslava u policiju s napredovanjem na dužnostima, ravnatelj Galić lažno izvješćivao županijska tijela. Uz to u njima je i potvrđivao nezakonite radnje. Upravo donosimo jedan od njih, a tiče se Miroslava Galića, kome je samo pitanje vremena kada će napustiti MUP ZHŽ.

Paklena skupina s tužiteljima Vesnom Ćavar i Mladenom Hrstićem

Zbog kriminala oko Miroslava Galića pokrenuta je široka istraga.
Ona se proširila na glavnu tužiteljicu Tužiteljstva ZHŽ Vesnu Ćavar i tužitelja Mladena Hrstića, koji nisu provjerili činjenično stanje kriminaliteta u predmetu Miroslava Galića.

Doznalo se i zašto.

Naime, ravnatelj policije Milan Galić je krivotvorio dokumentaciju oko istrage vraćanja na posao Miroslava Galića nakon najgoreg kriminala koji je ikada počinjen u policiji ZHŽ.
Milan Galić je, satjeran u kut, priznao kako je sve oko Miroslava Galića nezakonito.

Kada se slučaj proširio na više osoba iz pravosudnih institucija, koji su tužiteljicu Ćavar i tužitelja Hrstića pokušali zaštititi, uvidom u dokumentaciju lako je vidljivo kako su godinama Vesna Ćavar i tužitelji sa prvim osobama MUP-a, osobito Galićima, činili skupinu koja je vedrila i oblačila u kriminalnim vodama ZHŽ.

Tužiteljica Ćavar je na bolovanju. Kao vid obrane u predmetima oko Galića izlaz vidi u neodgovaranju, mjesecima i godinama, na zahtjeve za istragom. Postala je medijski zanimljiva sarajevskim medijima zbog činjenice da više drugih tužiteljstva protiv nje vode istrage. Federalne kolege imaju sve manje prostora za skrivanje njenih propusta, jer njena zaštita kroz pravosudni sustav postaje sve rizičnija.

U MUP-u ZHŽ se oduvijek smatralo kako su ministri, ravnatelji policije i ostali nedodirljivi, jer iza njih stoji politička vlast. Medjutim, sustav je prema rezultatima provjera uzajamno povezan međusobnim ucjenama, pa se uvijek zaključuje "da vrana vrani oči ne kopa". Ali, previše je vrana u jatu.

Zbog kriminala uskoro započinju nova suđenja visokim policijskim službenicima zbog teških kaznenih djela, a protiv Milana Galića su podignute kaznene prijave zbog neprovođenja pravomoćnih sudskih presuda.

Imajući u vidu Čovićevu kadrovsku politiku Milan Galić bi se, unatoč kriminalu, istragama i priznanjima mogao i naći na mjestu direktora FUP-a, gdje je zataškavao kaznena djela. Nije teško odgonetnuti koja bi mogla biti njegova buduća uloga.

Z.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
7
6
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari