Dodaj komentar

U BiH uvoze med po cijeni od 3,29 KM po kilogramu

ljubuski.info

Skoro 10.000 pčelara u Bosni i Hercegovini proizvede oko 3.200 tona meda. Cijene ovoga proizvoda su sve veće, na tržištu uvijek ima mjesta za kvalitetan proizvod, ali je pitanje zašto država ne zaštiti domaće proizvođače na odgovarajući način. Naime, prezentacija koja je ovoga tjedna održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH sadržavala je šokantne podatke kada je u pitanju uvoz meda u BiH.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog Istoka, za izvozni med postigli smo prosječnu cijenu od 18,58 KM, dok smo kilogram uvoznog meda (uglavnom iz Srbije i Hrvatske) u prosjeku platili 7,43 KM. Tu se već radi o konkurenciji protiv koje se domaći proizvođači meda ne mogu boriti, ali tek onda je stanje postalo još gore.
Najniža zabilježena cijena uvoznog meda iznosila je svega 3,29 KM/kg, što dovodi u pitanje kvalitet tog meda - navodi se u informaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. Samo možemo zamisliti kakva je kvaliteta meda koji se kupuje po toj cijeni, ali očito kako i takav proizvod nalazi svoj put do kupaca.

Promatrano količinski, analiza pokazuje da na 1 kilogram meda izvezenog iz Bosne i Hercegovine uvezemo 30,5 kilograma meda. I ne bi u tome ništa sporno bilo da je med kojeg uvozimo barem približno kvalitetan kao onaj koji se proizvodi u BiH. Kada ovaj proizvod dobijete po cijeni 3,29 maraka, slobodno se možete pitati je li to uopće med ili nešto drugo?

Domaći proizvođači meda poručuju kako su zbog ovoga potrebne znatno bolje kontrole ovih proizvoda nego je to bio slučaj do sada. Samo na taj način se može početi štiti kvaliteta koju meda koju imaju domaći pčelari. U protivnom, većina njih može početi gasiti svoju proizvodnju.
U konačnici, neće biti ni pčelara osim onih koji proizvode med za svoje potrebe niti će kupci u BiH moći kupiti kvalitetan med jer će ovaj uvozni koji košta jedva 3 marke pokriti tržište. Naime, zbog loše ekonomoske slike u državi građani uglavnom ne gledaju kvalitetu nego cijenu i prisiljeni su kupiti jeftinije proizvode. Ipak, svima mora biti jasno kako med koji se kupuje za nešto više od jednog eura po kilogramu ne može biti ni približan medu kojeg proizvodima u BiH - poručili su pčelari s kojima smo razgovarali.

Dodaju kako će i dalje nastaviti raditi posao kojim se bave i čekati da država i njezine institucije počnu raditi svoj posao. Ističu kako će kvalitetan proizvod uvijek naći svoga kupca, a med koji se po ovim cijenama uvozi u BiH čovjekovom zdravlju može donijeti više štete nego koristi.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
6
9
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari