Dodaj komentar

Zastupnici HDZ BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja

ljubuski.info

Zastupnici HDZ BiH na današnjoj su sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu ovog vikenda koje je šokiralo cijelu regiju.

Zlatko Miletić, zastupnik u Klubu Hrvata, ali iz Demokratske fronte (DF) predložio je uvrstiti i javnu osudu skupa u Višegradu. na dnevni red sjednice.

U Višegradu se u nedjelju okupilo više stotina pripadnika četničkog pokreta iz BiH i Srbije kako bi tamo odali počast Draži Mihailoviću. Uz "bogatu" ikonografiju ovog zločinačkog pokreta te pjesme u kojima se zazivalo zločine protiv Hrvata i Bošnjaka.

Okupljanje su odmah osudili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar sigurnosti Dragan Mektić kao i veleposlanstva Velike Britanije i SAD-a u BiH te izaslanstvo Europske unije u Sarajevu.

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako je okupljanje u Višegradu bilo čin mržnje i pozivanja na nasilje što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Zlatko Miletić je podnio službeni zahtjev, o kojem se zatim glasovalo.

Za uvrštenje te točke na dnevni red glasovalo je šest zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili zastupnici iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a. Dakle, dio predstavnika Hrvata te svi Srbi, poimenice: Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Čolak: Nije u skladu s poslovnikom

Prijedlog nije zadovoljavao poslovničke uvjete. Naime, članak 61 našega Poslovnika je vrlo jasan. Ako se na dnevni red sjednice predlaže nešto novo onda to mora biti opskrbljeno odgovarajućim materijalom u pisanom obliku, rekao je zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Bariša Čolak.

On navodi kako svaki prijedlog mora biti egzaktno definiran.
Druga je stvar da kada nešto predlažete, onda to mora imati poslovnički naziv, odnosno mora definirati što konkretno predlažete. Je li to prijedlog odluke, zaključak, inicijativa ili slično, kazao je Čolak.

Današnja događanja svela su se na malo populizma. Međutim, treća je stvar činjenica da se nadležna tijela bave svojim poslom. Mi imamo informaciju koja je putem medija prenesena u javnost da je već formiran spis u Tužiteljstvu BiH, rekao je Čolak.

On ističe da bi se, pod uvjetom da su zadovoljene poslovničke procedure o četničkom skupu u Višegradu moglo raspravljati u Domu naroda.
Kada bi sve što je Poslovnikom predviđeno bilo ispunjeno mi bismo mogli raspravljati o navedenom događaju i donositi određene akte, ali opet u skladu s poslovnikom. Međutim, kako nisu bili ispunjeni Poslovnikom predviđeni uvjeti mislim da je najbolje ovako. Da smo danas to uvrstili na dnevni red prekršili bismo poslovnik i svak bi pričao neku priču kojoj ne vidim smisao, rekao je Čolak.

Čolak, koji je i Predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a smatra da je postojanje ekstremističkih organizacija koje bilo koga zastrašuju ili doprinose osjećaju nesigurnosti štetno.
Svaki potez koji napravi nekakva ekstremistička organizacija koji ljude straši ili prisiljava na bilo što, ili uopće postojanje takvih organizacija, naravno da je štetno, kazao je Čolak.

Čović: Duboko osuđujem četničko okupljanje u Višegradu

Prvi zamjenik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i prvi čovjek HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović oglasio se na svom Twitter profilu zbog četničkog okupljanja u Višegradu koji je zgrozio širu javnosti i na kojem se okupilo oko 200 štovatelja lika i djela Draže Mihailovića, osuđenog ratnog zločinca.
Izražavam duboku osudu nedavnog četničkog okupljanja u Višegradu!!! U našoj domovini nema mjesta za mržnju i nasilje!, napisao je Čović.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
3
9
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari