Dodaj komentar

Političke stranke u godinu dana iz proračuna 'isisale' 20 milijuna KM

ljubuski.info

Procjenjuje se da političke stranke u Bosni i Hercegovini godišnje iz proračuna svih razina vlasti iscrpe oko 20 milijuna maraka. Najviše novca dobiju iz entitetskih proračuna, a njihov rad financiraju čak i lokalne zajednice. Zenica, Visoko, Ključ i Gornji Vakuf tu praksu su prekinuli, piše BHRT.

Donji Vakuf je jedna od malobrojnih lokalnih zajednica iz Federacije koja više neće financirati rad političkih stranaka iz proračuna. Uvjereni da se novac može i korisnije potrošiti, općinska uprava odlučila je 25 tisuća maraka preusmjeriti studentima.
Ako se pretvori u stipendije, to je 25 novih studenata. Prvo je razmišljanje moje bilo da potrošimo pare u pametnije svrhe, je li to infrastruktura, stipendiranje studenata, kultura, sport, jer i ja mislim da je to kvalitetnije nego financirati političke stranke, kaže načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić.

Građani pozitivnim ocjenjuju ovaj potez, ali tek manji broj njih vjeruje da će i druge općine i gradovi slijediti ovaj primjer.

Za razliku od lokalnih zajednica, ukidanje financiranja političkim strankama na višim razinama vlasti, entitetskoj i državnoj nije moguće.

U Transparency internationalu tvrde da više od financiranja zabrinjava što nema kontrole potrošenog.
Troše li se svrsishodno u ono za što su namijenjena ili postoje sada tu i neki drugi vidovi troškova koji možda nisu niti zakoniti ili odlazi u ruke pojedinaca kojima ne bi trebale odlaziti. Imali smo već dosta primjera s političkim strankama na koji način su se zlorabila sredstva, ističe Ivana Korajlić iz ove organizacije.

Dok javnost hvali smjelost i socijalnu osjetljivost lokalnih zajednica koje su uskratile novac političkim strankama, neki njihov potez smatraju populizmom, zato što to nije trajno rješenje i što svaka nova vlast uglavnom prvo poništi odluke svojih prethodnika.

BHT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
6
1
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari