Dodaj komentar

Je li nam bijeg jedina preostala borba?

ljubuski.info

Vi više volite red nego slobodu…, poručio je Thomas Mann njemačkom društvu u svojoj čarobnoj "Čarobnoj gori". I mi posljednjih godina, gledajući kolone nezadovoljnika kako odlaze put obećanje zemlje i tuđeg neba s kojeg ipak grije, svjedočimo potragama za redom.

S druge strane, kroz prizmu Mannove rečenice iz jednog dijaloga, reklo bi se kako u pomanjkanju reda, konstantnom neredu zvanom bosanskohercegovačka ustajala zbilja, uživamo u slobodi. No, kad malo razgolimo tu stvarnost, shvatimo da smo u okovima, jednako neslobodni kao i neredni.

Svjedoci smo kako iz dana u dan, izmoreni ofucanim strategijama lidera stranaka, odnosno podružnica privatnih biznisa uokvirenih u politiku, ljudi odlaze bez mahanja.

Bosna i Hercegovina, postala je rasadnik nezadovoljnika koji, kakvog li paradoksa, s gađenjem gledaju one što u svojim bježanjima od neizvjesnosti i nezadovoljstva zaglave u granicama ovog trokutastog kaosa.

Traže bjegunci, umorni od našeg nereda, pod nekim tuđim suncem i red i slobodu. Ma koliko mi, naviknuti na neodgovornost, u svim uređenjima vidjeli okove, u ovoj državi u kojoj ne postoji odgovornost za bilo što, uviđamo kako smo ustvari okovani u izvikanu slobodu u kojoj krila imaju samo oni što podgrijavaju kaos i zatvaraju oči pred svojom krivnjom za odlaske i za nered.

One koji odlaze negdje tamo, čeka red koji se plaća brojim ograničenjima. Možda to i znači odricanje od slobode i svih sloboda koje su nam naši kaosi učinili normalnima. No, jasno je svima, a posebno onima koji bez fejzbukovske nostalgije za neredom grabe naprijed, da u redu ima više slobode nego u slobodnom neredu u kojem smo izdresirani da bismo u moru neodgovornosti zatupili oštrice odgovornosti prema svojim životima.

Čudno je samo kako nam treba dalek put da bismo otkrili red i shvatili da smo lažno slobodni odbijajući uprijeti prstom remeteći sve ispisane definicije o borbama. Jer, nama je bijeg jedina preostala borba.

Junak Mannovog romana, priprema se za novi posao odlazeći u posjetu rođaku koji, bolestan, boravi u sanatoriju. Misleći tu provesti samo nekoliko dana prije novoga posla, umisli sebi da je bolestan i ostaje u sanatoriju kako bi izliječio svoju umišljenu bolest. Nakon sedam godina, izliječen, s novim pogledom na život, odlazi u rov.

Sve se čini baš kao jedan naš začarani krug u kojem, tek izliječeni, žedni i reda i slobode, ponovno klonemo na dno i pružimo ruke na novo vezanje, a noge u novo tapkanje u neredu da u njemu opet kasno shvatimo da su nered i izvitoperena sloboda jedino dobri za podružnice privatnih biznisa uokvirenih u politiku.

Berislav Jurič | bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
2
6
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari