Dodaj komentar

Diplome po cijeni od 3 do 18 tisuća maraka!

ljubuski.info

Nedavno najavljenom revizijom diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH zatraženo je da svi zaposleni dostave diplome o stručnoj spremi na uvid. Reagirala je Agencija za zaštitu osobmnih podataka Bosne i Hercegovine. Provjerom diploma narušava se ljudsko dostojanstvo zaposlenih i štetno je za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost mišljenje je Agencije.

Pored provjere diploma u PSBiH, najavljena je provjera diploma svih uposlenih u federalnim tijelima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim tijelima čiji je osnivač Federacija BiH.

Krivotvorene diplome lako je otkriti

Revizija diploma zaposlenih vršila bi se na način da institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Upit bi sadržavao broj diplome i datum izdavanja a od škole ili fakulteta bi se tražili podaci na čije ime je izdata diploma pod navedenim brojem.

Ovakvom revizijom mogle bi se utvrditi samo stvarno krivotvorene diplome i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.

Najbolji primjeri krivotvorenih i brzo stečenih diploma su slučaji Nudžeima Džihanića aktualnog ministra finansija Bosansko-podrinjskog kantona i Kenana Delića.

Kada je Nudžeim Džihanić 2008. godine predao papire za zaposlenje u JP "Bosansko-podrinjske šume" d.o.o. Goražde, među njima se nalazila i diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu broj: 02-55830. Početkom 2015. godine na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje ga za ministra financija BPK.

Džihanić prilaže CV u kojem se ponovo navodi da je diplomirani ekonomista s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Nakon anonimne prijave da se radi o lažnoj diplomi, otvorena je istraga koja je otkrila da Džihanić nikad nije diplomirao u Sarajevu. Da je diploma lažna potvrdio je Općinski sud u Goraždu.
Nudžeim Džihanić je priznao krivnju, postigao je nagodbu s postupajućim tužiteljem i izrečena mu je uvjetna osuda, potvđeno je tada iz Kantonalnog tužiteljstva Goražde.

Također je pisano o slučaju diplome Kenana Delića čija prekvalifikacija u državnoj srednjoj školi je trajala prekratko. On je srednju Medicinsku školu u Zenici završio za pola godine, s tim što je prva dva razreda završio za svega 12 dana. Prema svjedodžbama koje je potpisao direktor Medicinske škole u Zenici, Delić je u prvi razred završio 18. siječnja 2017. godine, dok na dokumentima piše da je drugi razred završio dvanaest dana kasnije, odnosno 30. siječnja 2017. godine.

Svjedodžba o završenom trećem razredu učeniku Deliću je izdata 17. travnja 2017. godine, ili dva i po mjeseca po okončanju drugog razreda. Za četvrti razred bila su mu potrebna dva mjeseca, nakon čega mu je, 21. lipnja, izdata Svjedodžba o završenom četvrtom razredu Medicinske škole. Potom je uslijedilo maturiranje koje je trajalo od 4. do 7 rujna. Učenik je uspješno položio sve predmete, te je stekao stručno zvanje - medicinska sestra - tehničar.

Nezakonito stečene (kupljene) valjane diplome

Kako je revizijom nemoguće utvrditi je li diploma kupljena, ukoliko je vrijeme školovanja u zakonskim okvirima, najbolje pokazuje primjer diplome koju je dobila ekipa Žurnala.

Da je neka institucija provjeravala valjanost diplome izdate novinarki Žurnala prvo što bi uradila poslala bi upit PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta u čijem sastavu je Srednja medicinska škola. Znači, upit se šalje školi koja je tu istu diplomu prodala.

Iz škole bi dostavili odgovor da je učenica Azra Omerović prekvalifikaciju upisala 22.11.2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15.11.2018. godine. Rezultati revizije - školovanje je trajalo dvije godine, diploma je valjana!

Za takve diplome, temeljem navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi kako su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji prodaju diplome vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane države.

Sigurnosne agencije čak su dokumentirale slučajeve povezanosti vlasnika i uposlenika, privatnih škola koje vrše prodaju diploma, s prosvjetnim inspektorima. Zabilježeni su slučajevi da su inspektori dojavljivali privatnim školama planirane inspekcijske kontrole.

Cijena diploma od 3 do 18 tisuća maraka

Prema podacima sigurnosnih agencija u Visokoj školi Logos-centar za 1.500 do 5.000 eura možete kupiti valjanu diplomu određenog smjera i stupnja. Navedene malverzacije se izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti.

U informaciji SIPA-e, dostavljenoj Tužiteljstvu BiH, navedeni su i konkretni primjeri prodaje diploma na Visokoj školi Logos Mostar, te sestrinskom fakultetu CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak.

Uposlenik Visoke škole Logos Marko Jarak je neidentificirtanoj osobi, kojej je bila potrebna diploma visokog obrazovanja, ponudio rješenje u vidu stjecanja "brze diplome". Jarkov prijedlog je bio da upiše tri godine školovanja, a ne doškolovavanje obrazlažući to prevelikim brojem razlike ispita a istom cijenom. Za 18.000 KM završio bi studij u roku od dva do tri mjeseca, bez učenja i regularnih ispita.

Diplome se prodaju i stranim državljanima

Sigurnosne agencije raspolažu podacima i da se diplome iz obrazovnih ustanova Visoka škola Logos centar, Visoka škola CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak prodaju i osobama zaposlenim u raznim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, čak i stranim državljanima.
U posljednje vrijeme u više navrata zabilježeni su slučajevi kada su diplome izdavane osobama s područja Crne Gore i Hrvatske što ukazuje kako ovaj sigurnosni problem ima međunarodni karakter. Školovanje, odnosno studij željenog smjera i stupnja završava se u kratkom vremenskom razdoblju, prosjek ocjena prilagođen je potrebama a pojedini strani državljani koji borave u BiH i ne govore domaće jezike takođe mogu dobiti diplomu o završetku škole/fakulteta, upozorili su iz SIPA-e.

Državljani Hrvatske i Crne Gore preko vikenda su završavali školovanje u ovim ustanovama. Ukupna cijena srednjeg trogodišnjeg školovanja, kojeg bi završavali za dva dana, za zanimanje bravara iznosila je 3.200 KM dok je cijena više medicinske škole iznosila 3.500 KM po godini.

Podsjetimo, travnja prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla je 22 lažne diplome iz BiH. Posljednji slučaj lažnih diploma iz BiH utvrđen je početkom godine u Dubrovniku. Tri diplome dubrovačkih vatrogasaca, zaposlenih na Zračnoj luci Dubrovnik osigurane su preko noći. Tako je osoba na čije ime je diploma izdata od strane visoke škole iz Širokog Brijega, sudeći prema prelasku granice, samo dva puta bila u Širokom Brijegu.

U Hrvatskoj je Ministarstvo znanosti pokrenulo izvanrednu provjeru diploma 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija. Za dva tjedna otkrivene su 3 krivotvorene diplome.

Međutim, osjete se posljedice i za sve one osobe koje su redovno završile školovanje u BiH. Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je od hrvatske Vlade zabranu izdavanja odobrenja za samostalan rad osobama koji su se prekvalificirali u drugim državama.

Pojedine njemačke klinike prekinule su saradnju s agencijama za posredovanje u zapošljavanju radnika iz BiH i najavili provjeravanje diploma svih već zaposlenih njegovatelja iz naše zemlje.

A. Omerović | zurnal.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
4
5
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari