Dodaj komentar

Kako je "Kršni zavičaj" postao "Veliko zlo"

ljubuski.info

Proteklog tjedna javnosti se obratio urednik "Kršnog zavičaja" fra Žarko Ilić najavivši prestanak tiskanja ovog hercegovačkog zbornika, nakon pet desetljeća izlaženja, zbog kako je kazao, nedostatka novca.

Njegov raniji istup, pred božićne blagdane, potaknuo je nekolicinu ljubuških profesora, učenika i veliki broj dobrih ljudi, na prikupljanje sredstava za tiskanje već pripremljenog zbornika i naknade dugova nastalih u posljednje dvije godine. U tome se uspjelo. Novi broj Kršnog zavičaja se čita.

No, istup fra Žarka Ilića, a posebno akcija profesora i učenika se nije svidjela humačkom gvardijanu fra Dariju Dodigu.
Putem telefona je nazvao jednog ravnatelja jedne srednje škole u Ljubuškom i žestoko ga napao, o čemu je ravnatelj izvijestio profesore putem "Obavijesti" na školskoj oglasnoj ploči.

Nastup fra Darija Dodiga zaprepastio je ne samo profesore, već cijelu općinsku i širu javnost.

Osvrnimo se na događaj kroz nekoliko pitanja na koje odgovore i zaključke nije teško dati.

Pitamo se…

  • Trebaju li građani dopuštenje za iskazivanje javne potpore?
  • Je li građanska, pa i vjernička podrška također "Politikanstvo i veliko zlo"?
  • Je li Kršni zavičaj privatno ili javno dobro?
  • Ima li mjesta sumnji kako politikanstvo nije samo tamo gdje ga fra Dodig vidi?
  • Jesu li problemi Kršnog zavičaja slučajnost, ili postoji veza s "Dobročiniteljevom" nelagodom u samostanu na Humcu od prije koju godinu?
  • Je li primjereno ovakvo javno djelovanje i komuniciranje, te telefonsko šikaniranje službene osobe i navođenje na nezakonito postupanje?

Zanimljivo bi bilo čuti i stajalište provincijala fra Miljenka Šteke o ovom pitanju, a puno je i drugih pitanja koja traže odgovore.

Što se dogodilo sa slobodom javnog govora, mišljenja i djelovanja? Jesmo li na pragu despotizma kojim se udara na temeljna ljudska prava? Je li djelovanje fra Darija Dodiga u interesu franjevačke provincije, vjernika i što isto oslikava u očima čovjeka, pa i vjernika koji ima pravo slobodno prosuđivati i djelovati? Bez obzira, pa i unatoč tomu što se fra Dariu ili "Dobročiniteljevim" podrepašima to ne sviđa.

Diktatura je neprihvatljiva. Samo istina i pravda donose plodove na podlozi Božjeg poslanja i primjera.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
1
6
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari