Dodaj komentar

Čović i Dodik: Partnerstvo koje treba i dalje snažiti

ljubuski.info

U Mostaru je danas održan sastanak izaslanstva HDZ BiH i SNSD-a, a izaslanstva su predvodili predsjednici stranaka dr. Dragan Čović i Milorad Dodik.

Prije svega evo da izrazim zadovoljstvo da mogu ugostiti predsjednika Dodika i suradnike iz SNSD-a, naravno jer imamo jedan krajnje korektan partnerski odnos koji gradimo već 10-tak godina. Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji, naravno da uspostava vlasti na razini BiH, nema nijednog razloga da ne ide puno brže i tu se slažemo da apsolutno u najkraćem vremenu da u narednih dva tjedna treba taj posao završiti. Imamo puno tema o kojima trebamo razgovarati, naš europski put apsolutno nema alternative i kandidatski status i sve preduvjete za kandidatski status trebamo definitivno završiti. Naša suradnja se mora razviti i sa razine središnjica dvije stranke i do najnižih razina, kazao je dr. Čović.

Ja sam informirao gospodina Dodika da sam ovih dana razgovarao i s gospodinom Radončićem, a u srijedu imamo sastanak s SDA na sličnoj razini formata 1+3 ili 1+4 u Sarajevu gdje ćemo razgovarati na sličnu temu kako bi prije započeli ovaj proces uspostave vlasti na razini BiH odnosno Vijeća ministara. Mislim da trebamo puno više i na zajedničkim projektima raditi da se neke stvari životne ubrzaju, bez obzira je li u pitanju energetska, prometna ili neka druga infrastruktura. Vjerujem da našim susjedima možemo dati primjer da odnosi budu bolji, jer možemo mi naglašavati europski put i sve drugo kad su integracije u pitanju ali naši susjedi su kad smo mi u pitanju prioritet i ako tu imamo stabilnost kad su druga dva naroda u pitanju. Evo imamo jedan transparentan odnos, razmjenili smo naša mišljenja, potvrdili ovo naše partnerstvo koje treba i dalje snažiti". naglasio je dr. Čović.

Poziv Bošnjacima: sredite svoju situaciju!

Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi, kazao je danas lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Da potvrdim kvalitet i sadržajnost sastanka i odnosa koji je u kontinuitetu. Potrebno je da se periodično sastajemo kako bi reagovali koordinisano na procese u državi. Nedopustivo se kasni sa formiranjem vlasti u BiH imajući u vidu da je srpska i hrvatska reprezentacija već jasna. HDZ i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsoliduje ta politička volja, kazao je Dodik nakon sastanka i dodao:

Informisao sam Čovića o razgovorima u Briselu. Vidjećemo u narednim danima da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i dati ćemo odgovore ili ne postoji. Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: Sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi, dodao je i kazao:

Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava princip da drugi ne mogu da biraju drugom narodu predstavnike. HDZ je apsolutno fer".

Dodik je kazao da nijedan potez u saradnji sa Čovićem nije bio na "štetu trećeg".
Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere. Tako i ovdje, sve je jasno: Imamo našu odgovornost, gospodin Čović i njegova partija su politički reprezentanti hrvatskog naroda. Sad je jasno da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima 4 svoja predstavnika. Bez ta četiri i neće se moći mnogo šta uraditi, ako se ne želi, a mi želimo saradnju.

Još je potvrdio kako će se sastanak s rukovodstvom SDA održati u srijedu u Sarajevu.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
9
1
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari