Dodaj komentar

Provjera diploma štetna za javni interes!

ljubuski.info

Kenan Vehabović, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prvi je pokrenuo inicijativu provjera diploma svih uposlenih u instituciji u kojoj radi. Uslijedile su onda i reakcije drugih - Vlade FBiH, naprimjer, ali i nekih županija i općina.

Činilo se da bi se tako moglo stati u kraj onima koji su mislili da su krivotvorenim ili na drugi način spornim diplomama, prevarili svoje poslodavce - dakle, državu, i priskrbili posao na državnim jaslama. Ali, da to neće biti baš jednostavno, pokazalo se nakon mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Inicijativa da se bez izuzetaka provjere diplome svih uposlenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali i u drugim institucijama javne uprave na svim razinama - nezakonita je, mišljenje je Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH (IDEEA). Generaliziranje i dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno je i za javni interes, jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost, navodi se u mišljenju.

Dovoditi u sumnju diplome svih zaposlenih i na svojevrstan način ih kriminalizirati je neprihvatljivo, kaže direktor Agencije Petar Kovačević:
Naveli smo da ni javni interes ovo ne podržava, da se javne isprave ne prihvataju, kao što sam rekao, i da se dovodi u pitanje pravna sigurnost, da vi ne možete ništa dokazati bilo kojom javnom ispravom, da li je to u pitanju diploma, svjedočanstvo, osobna iskaznica, potvrda organa. To je nešto što je neprihvatljivo.

Narušena je pravna sigurnost ako se provjeri neka javna isprava, a nije narušena pravna sigurnost ukoliko se u postupku utvrdi da imamo neku lažnu diplomu ili neku neispravnu javnu ispravu? To nije narušena pravna sigurnost, pita Vehabović.

U Agenciji, kažu, nisu protiv provjere diploma, ali na zakonit način. Ako postoji konkretna sumnja u krivotvorenje ili neku nezakonitost, tek onda bi postojao opravdan razlog za daljnje provjere. Osim toga, to su trebale provjeravati i povjerenstva tijekom zapošljavanja. Ali u Tajništvu Parlamentarne skupštine BiH ne misle stati.
Mi ćemo se obratiti instituciji ombudsmena jer su rekli da je narušeno ljudsko dostaojanstvo, najavljuje Vehabović.

Sličnu inicijativu pokrenula je i Vlada FBiH. Federalna ministarstva pravde te znanosti i obrazovanja trebaju sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije.
Moramo biti otvoreni za svako konstruktivno rješenje i mišljenje, kao i svaki konkretan prijedlog i sugestiju, posebno mjerodavnih institucija. No, stvari su se pokrenule i moramo nastaviti dalje, što ne znači da ćemo provoditi nešto što je protivno važeći zakonskim propisima ili što narušava pravnu sigurnost, stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

Ako bi se ovo dopustilo da se ovako, to bi isto bilo - evo, imamo ubojstvo u Konjicu - da policija ide po kućama, ulazi bez ikakvog reda, samo zato što je bio zločin tu. Ili da se ljudi prilsuškuju, samo zato što ima kriminala. Mora postojati valjan razlog, upozorava Kovačević.

Nezakonitosti u ovoj sferi zasad istražuju samo novinari i policija. SIPA je jučer Tužiteljstvu Unsko-sanskog kantona predala 5 od ukupno 9 uhićenih osoba u akciji Pečat, koje su osumnjičene za krivotvorenje diploma i svjedodžbi. Između ostalog, tijekom pretresa je pronađeno i izuzeto 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, dvije originalne diplome više poslovne škole i 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj školi.

FTV
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
3
2
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari