Dodaj komentar

Zdravko "Ranjen" Bešlić najskuplji bh parlamentarac!

ljubuski.info

Dom naroda Federalnog parlamenta objavio je podatke o godišnjim primanjima svih zastupnika, bez obzira jesu li angažirani na profesionalnoj ili neprofesionalnoj osnovi. Ukupan iznos koji je izdvojen iz proračuna za primanja 54 zastupnika u prošloj godini iznosio je nešto više od dva milijuna maraka.

Osim plaće, zastupniki imaju pravo i na paušale u iznosu od 630 KM mjesečno, kao i na čitav niz naknada. Među tim naknadama se nalaze topli obrok, odvojeni život, troškovi smještaja, troškovi odlaska kući vikendom, troškovi prijevoza, troškovi korištenja privatnih automobila u službene svrhe, rad u povjerenstvima, otpremnine prilikom odlaska u mirovinu, pomoć u slučaju smrti nekog od članova obitelji, te regres za godišnji odmor.

Najveći iznos, blizu 1,5 milijuna KM, isplaćen je za plaće zastupnikima. S obzirom da na visinu plaća, osim osnovica i koeficijenata, utječu i godine minulog rada, predsjedavajuća Doma Lidija Bradara, iako ima najveći koeficijent za obračun, nije imala najvišu plaću. Sa više od 38.000 KM godišnje, ona je po visini plaće na drugom mjestu, a ispred nje je njen zamjenik Drago Puzigaća s oko 41.000 maraka.

ZHŽ može biti ponosna

Ukupna visina primanja zastupnika HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Zdravka Bešlića iznosila su 54.403 KM. On je ujedno zastupnik kojem je iz proračuna FBiH isplaćen najveći iznos zbog angažmana u Domu naroda PFBiH.

Što se tiče ukupnih primanja, još šest zastupnika je naplatilo više od 50.000 KM tijekom 2018. godine. Nakon Bešlića, po visini godišnjih primanja slijede Nikola Simić (SDPBiH) s 52.630 KM, Drago Puzigaća (SNSD) s 52.573 KM, Đuro Delić (HDZBiH) s 51.990 KM, Tomislav Mandić (HDZBiH) s 51.811 KM, Slobodan Tomić (NSRzB) s 51.504 KM, a listu onih koji su dobili više od 50.000 maraka zaključuje Mustafa Kurtović (SDA) s 50.837 KM.

Što se tiče pojedinih kategorija, na ime paušala zastupnikima je isplaćeno nešto više od 185.000 KM, za odvojeni život više od 130.000 KM, a za topli obrok više od 92.000 KM. Po visini isplaćenog iznosa slijede naknade za posjete kući vikendom, troškovi prijevoza, te regres za godišnji odmor. Tijekom prošle godine isplaćene su i dvije otpremnine za odlazak u mirovinu. Mirko Batinić (HDZBiH) i Refik Poparić (SDA) dobili su po nešto više od 14.000 KM.

Vrijedi još i dodati kako je Dom naroda Parlamenta FBiH održao ukupno osam sjednica tijekom prošle godine, dok je broj zasjedanja bio nešto veći, jer je svaka od sjednica višestruko prekidana.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
8
9
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari