Dodaj komentar

Istraga oko krivotvorenja dokumentacije u Općini Ljubuški

ljubuski.info

Što se zbilja dešavalo s dokumentacijom financija općine Ljubuški oko nezakonitog zaduživanja Općine Ljubuški kod poslovnih banaka, koje traje od 2010. godine, odgovor zna krug od nekoliko osoba: Nevenko Barbarić, Tihomir Kvesić, Stipe Bubalo, Vjerica Vukojević, Andrija Bradvica i Ivica Boras.

Istraga pokazuje kako se radilo o sustavnom krivotvorenju financija općine Ljubuški. Rezultat su višemilijunski gubitci javnih poduzeća što se željelo prikriti osnivanjem novih. Već nekoliko godina, uz Andriju Bradvicu, financije općine vodi Stipe Bubalo. Odmah se žustro primio posla počevši krivotvoriti javne financije općine Ljubuški, na temelju kojih su predsjednik Kvesić i tajnica Vukojević pripremali dokumentaciju za potvrđivanje zakonito upitnih odluka OV Ljubuški. Sve je trebalo medijski zataškati i službeni dokumenti, iako moraju biti javni, nisu objavljivani niti na temelju zakonitih zahtjeva. Sve je istraženo i o tome nema dvojbe.

Lanac odgovornosti

Nevenko Barbarić, nakon što više nije mogao skrivati nezakonitosti, prilikom opravdanja pred javnosti sve češće je odgovornost prebacivao na općinske vijećnike, tvrdeći kako njegove uloge u tome nema. To nije točno. Ovlasti koje ima općinski načelnik, kao i vijeće su zakonski regulirane i problem je način na koji su predlagane odluke za donošenje na sjednicama OV Ljubuški, kao i nepostojanja pravnog temelja za njihovo donošenje. Prijedlozi odluka o zaduzivanjima pred vijećnike su dolazili nakon krivotvorenja javnih financija općine Ljubuški. Tako je bilo i prilikom zaduživanja za povrat novca poduzeću Nativa.

Nativa na žalost Ljubušaka nije izolirani slučaj. Nakon krivotvorenja financija općine u milijunskim iznosima pred vijeće su dolazili prijedlozi odluka. Sadržaj ovih prijedloga je bio lažan, što govori o odgovornosti Barbarića, Kvesića, Bradvice, Bubala i tajnice Vukojević. Prema informaciji iz općine Bubalo za krivotvorenje stanja financija nije imao pisani nalog načelnika Nevenka Barbarića.

Zataškavanja

Osim navedenih osoba u ovaj postupak su uključeni tužitelji Vesna Ćavar, Borislav Čuljak i Mladen Hrstić. Je li na njih bilo pritisaka od strane svojeglavog i nepokolebljivog Barbarića, za sada nije poznato, ali, prema saznanjima iz pravosudnih tijela, slijedi istražni postupak, a njega izgleda neće voditi MUP ZHŽ, zbog dosadašnje ulogu u zataškavanju kriminala u općini. To nije nimalo čudno, jer je dosadašnju istragu usmjeravao pravomoćno osuđeni kriminalac Miroslav Galić. Za njega je Barbarić javno govorio kako ga ne poznaje, a često ga je posjećivao na radnom mjestu u policiji.

Istragu u predmetu Nativa vodio je tužitelj Borislav Čuljak, uz vođenje Vesne Ćavar. Slikovito rečeno, niti poklonjeni "mikroskop" od Barbarića im nije pomogao da vide kriminal. Potom su, preko Mladena Hrstića, ugledali kriminalne radnje, ali ne i njihove posljedice. Naime, odabrani financijski vještak je napisao kako ih nema.

Štete su po općinu i žitelje Ljubuškog, materijalno i novčano, milijunske, a da o veličini društvenog nazadovanje ne govorimo.

Za Ljubuški je prestanak ovog kriminala nasušna potreba koju članovi HDZ BiH ne vide niti osjećaju, osim nekoliko izuzetaka.

N.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari