Dodaj komentar

Za mirovine pripadnika HVO-a 240 milijuna kuna više

ljubuski.info

Ulaskom u ovu godinu u Republici Hrvatskoj na snagu je stupio Zakon o braniteljima koji pruža veća prava pripadnicima HVO-a.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je prije nekoliko dana kako je podnošenje prijava branitelja HVO-a, koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, omogućeno Zakonom te da je za njihove mirovine u tekućoj godini osigurano 240 milijuna kuna više.

Ministar je potvrdio da je od početka godine na snazi Zakon o braniteljima, a nema saznanja koliki broj ljudi bi se mogao prijaviti.
Sve je definirano zakonom koji je na snagu stupio 14. prosinca, a dio mjera je u primjeni od početka ove godine, naglasio je ministar hrvatskih branitelja, upitan postoji li pretpostavka koliko će biti novih branitelja iz HVO-a.

Provjerite svoja prava

Jasno je i iz našeg financijskog plana i vidi se da je za 2019. godinu povećan program na mirovinskom, a vezan za sve mjere koje su u primjeni od početka 2019., za 240 milijuna kuna, istaknuo je.

Redakciji se obratio čitatelj s pitanjem hoće li njemu sada mirovina biti veća, odnosno hoće li biti vraćena na raniji iznos koji mu je prije desetak godina smanjen. Odgovor je potražen kod Slavka Marina, voditelja odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Marin je kazao kako bi bilo dobro da se ovaj branitelj, ali i drugi, koji imaju slične upite, obrate Ministarstvu hrvatskih branitelja koje ima sve njihove podatke te su oni najkompetentniji za odgovore na ovakva i slična pojedinačna pitanja.

Novi obračun i vještačenje

Zakon pruža mogućnost onima koji nisu ranije ostvarili prava na invalidsku mirovinu, po ugovoru između Republike Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, jer nisu navrijeme podnijeli zahtjev, da podnesu zahtjev i ostvare pravo na mirovinu.

Ono što je čitatelja vjerojatno ponukalo pitati za povećanje mirovine vjerojatno je članak 141. Zakona u kojem stoji da pripadnici HVO-a, državljani Republike Hrvatske, koji temeljem ugovora između Republike Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu u visini razlike između invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u Republici Hrvatskoj i visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH, imaju pravo na novi obračun visine mirovina temeljem smanjenja postotka oštećenja organizma po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH.

U navedenom slučaju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na zahtjev stranke obnovit će postupak priznatog prava na mirovinu uz ponovno vještačenje preostale radne sposobnosti. Ranije je navedeno da će uz 6800 pripadnika HVO-a s prosječnom mirovinom od 2900 kuna, prema nekim pretpostavkama, njihov broj, stupanjem na snagu novog Zakona, narasti za oko tisuću.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
4
5
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari