Dodaj komentar

Kladionice najprofitabilnije tvrtke u BiH

ljubuski.info

Sportske kladionice u Federaciji Bosne i Hercegovine prošle godine su ostvarile promet koji skoro jednak ukupnih javnim prihodima sarajevskog kantona, gdje se prikupi najviše novca u ovom entitetu.

Kladionice su postale najprofitabilnije tvrtke u zemlji, a u Poreznoj upravi Federacije BiH se žale kako od klađenja prikupe znatno manje poreza nego što bi trebali. Razlog, veliki dio neoporezivih isplata dobitaka, ali i, kažu, sumnja u svjesno izbjegavanje plaćanja obaveza prema državi.

Kladionice u Federaciji Bosni i Hercegovini lani su ostvarile prihod od milijardu 400 milijuna maraka. Od tog iznosa, milijardu 300 milijuna se odnosi na isplatu dobitaka. Najveći dio isplata, 1,1 milijardu, odnosi se na dobitke manje od 100 maraka, koji se, po Zakonu, ne oporezuju.

Što se oporezuje, a što ne

Dio dobitaka koji se oporezuje, većih od 100 maraka, iznosi tek 141 milijun.
To je diskriminacija. Jer ako ste vi dobili 99 KM nećete platiti ništa poreza. Ako dobijete 101 marku, dat ćete 10 poreza, tako da ćete vi koji ste dobili 101 marku dobiti manje od onoga koji je dobio 99 KM, pojašnjava Šerif Isović.

A dobije manje i entitetska blagajna. Od skoro 5 milijardi ukupnog prometa kladionica posljednje tri godine više od tri milijarde prometovano je na neoporezive isplate do 100 maraka. Od 2016. do kraja prošle godine oporezovano je 490 milijuna, a moglo je mnogo više.

Porezna uprava Federacije svojevremeno je predlagala da svi dobitni iznosi igara na sreću budu oporezivani, a ne kao do sada samo oni veći od 100 KM. Međutim, taj prijedlog nikada nije prihvaćen, zbog čega su porezni prihodi u Federaciji, kako tvrde u Poreznoj upravi, manji za cifru veću od 500 milijuna maraka.

Druga strana medalje

Nije bilo političkog dogovora ni oko Zakona o igrama na sreću, koji je predložila Vlada Federacije BiH. Zakonski prijedlog, koji je predviđao veće porezne stope, blokiran je u parlamentarnoj proceduri. Tada su se oglasili i kladioničari, tvrdeći da bi novi Zakon drastično smanjio njihov profit:
Samo u proteklih nešto više od godinu dana u proračun FBiH smo uplatili više od 70 mlijuna KM na ime poreza i doprinosa. Ali, s novim zakonskim rješenjem to više nećemo moći raditi, jer će nam profiti padati.

No, druga strana medalje, sumnja je u svjesno izbjegavanje plaćanja poreza, zbog čega je većina proknjiženih isplata kladionica prikazana u neoporezivom iznosu.
Kladioničari i vlasnici takvih kompanija, očigledno je, knjigovodstveno prikazuju sve kao one koji su do 100 KM i tako izbjegavaju plaćati ogroman porez, koji ide u njihove džepove, zaključuje Zlatko Hurtić, ekonomski stručnjak.

Rastuća industrija

Osim tradicionalnog načina klađenja u kladionicama, pravi porezni raj razvija se na internetu.
To je rastuća industrija, koja se ne oporezujea. I, svakako, da je neophodno donijeti potrebne propise i oporezivati što je potrebno oporezivati, poručuje Hurtić.

Dosadašnji pokušaji oporezivanja igara na sreću nisu urodili plodom. Stručnjaci upozoravaju da je neophodno oporezivati sve dobitne iznose, ali i obavezati igrače da plate porez prilikom uplate za klađenje.

Postojeća porezna politika svrstala je sportske kladionice rame uz rame s najprofitabilnijim kompanijama, poput telekom operatera i naftne industrije. U usporedbi s prihodima kladionica, Lutrija BiH je, na primjer, 2016. godine ostvarila 29 milijuna maraka, od čega je prihod od igara na sreću 97 posto.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
9
5
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari