Dodaj komentar

Hoće li Tužiteljstvo istraživati novinare u aferi lažnih diploma?

ljubuski.info

Novinari portala Žurnal Azra Omerović i Avdo Avdić, koji su otkrili aferu Diploma, govorili su za Dan uživo na N1. Avdić je kazao da, koliko ima informacije, državno tužiteljstvo, nakon cijele afere, razmatra mogućnost otvaranja istrage protiv njih dvoje.

O kupovini diplome

Krenulo je telefonskim pozivom, dobili smo broj od Senada Pehlivanovića, nazvala sam ga, dogovorili smo sastanak. Prvi razgovor je bio opušten, rekla sam mu da mi treba diploma medicinske sestre jer sam dobila priliku za posao u Njemačkoj. Nije problem, 2.490 maraka i diploma će biti završena, samo će biti problem jer ću čekati desetak dana. Susreli smo se četiri puta, kazala je Azra.

Njen kolega Avdić kazao je kako je općepoznata informacija da se u BiH mogu kupiti diplome te su odlučiti jednu takvu kupovinu i razotkriti.
Pitali smo Azru je li spremna, rekla je da da. Počeli smo to da radimo, otišla je sama na sastanak negdje na Otoci, naveo je Avdić.

Video: Novinari žurnala o aferi "Diploma"

Komentirajući ovu priču, Avdić je kazao kako u priči imaju novu činjenicu.

Imamo novu činjenicu. Ta škola koja je izdala diplomu Multilingua iz Sanskog Mosta poslala je dopis uredu Vlade USK, 7. siječnja koji su datirali 31.12. gdje traže proglašenje dokumenta nevažećim zbog proceduralnih pogrešaka. Vlada USK je odbila ovo da objavi u Službenom listu. Ovime priznaju da su izdali diplomu. Ako su mogli gluplji potez napraviti, to je ovo, ovo je priznanje kaznenog djela, poručio je novinar Žurnala.

Kako je kazao, 21. rujna 2018. godine SIPA je dostavila Tužiteljstvu BiH informaciju o osobama i obrazovnim ustanovama koje prodaju diplome.
Tužiteljstvo BiH za 37 dana donosi odluku o neprovođenju istrage. Oni da su htjeli to dokazati, mogli su bolje uraditi nego mi, imaju bolje resurse. U Tužiteljstvu BiH rade osobe koje su diplome stekli u takvim ustanovama, naveo je Avdić.

Past će miš

Kada je novinarka upitala hoće li biti tresla se gora, rodio se miš, Avdo je odgovorio:
Mislim da će samo pasti miš. On je sada na slobodi. Zvao me, tražio da se vidimo, ja sam pristao, nije došao, no kaže kako vjeruje da će se ozbiljne promjene dogoditi zbog ovoga.
Hoće. Koliko sam ja dobio informaciju, državno tužiteljtvo razmatra mogućnost da otvori istragu protiv nas dvoje. Ali, nema problema nikakvih. Ako smo mi ti koji treba da platimo cijenu ovoga, mi smo spremni, kazao je Avdić.

Osim njih, na priči su radili Semir Mustafić, Davor Obrdalj, Slobodan Golubović uz potporu urednika portala Žurnal.

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
5
7
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari