Dodaj komentar

Gripa uranila u Ljubuškom, polovica pacijenata s upalom pluća

ljubuski.info

U zdravstvenim ustanovama diljem Bosne i Hercegovine ovih je dana povećan broj pacijenata, koji se većinom žale na povišenu temperaturu, bolove u mišićima, grlobolju, suhi kašalj…

Ovakvo stanje i ne čudi, s obzirom na to da se radi o dijelu godine, koje je i inače obilježeno brojnim respiratornim infekcijama, od obične prehlade, gripe do upale pluća.

I u Domu zdravlja Ljubuški se itekako osjeti povećana frekvencija pacijenata.

Prema podacima koje smo dobili iz ove ustanove, sezona gripe je krenula nekoliko tjedana ranije. Osiguran je dovoljan broj cjepiva za sve one koji su tražili cijepljenje, a što je trebalo obaviti do kraja studenoga.
Već sada možemo reći kako gripa poprima epidemijske razmjere. Prije nekoliko dana, od 70 pacijenata koje smo samo u jednoj smjeni primili u Hitnoj službi, oko 90 % njih je imalo temperaturu i simptome gripe, a od oko 40 rendgenskih snimaka urađenih u jednom danu, polovica od njih je pokazala upalu pluća, kazali su iz DZ Ljubuški.

Pacijenti s ovakvim oboljenjima su većinom osobe srednje životne dobi i djeca, dok je nešto manje onih starije životne dobi, koje su, pretežno, cijepljene.
Važno je napomenuti kako je velika djelotvornost cjepiva kod onih osoba koje su na vrijeme cijepljene, što znači da je kod onih koji su već oboljeli djelotvornost cjepiva u pravilu niža pa i nedjelotvorna. A kako bi se spriječila pojava gripe, nužno je izbjegavati gužve, provjetravati prostorije, piti dovoljno tekućine i odmarati, konzumirati laganu hranu bogatu voćem i povrćem…, savjeti su liječnika iz DZ Ljubuški, koji se posebno odnose na rizične skupine (starije osobe, djecu, trudnice).

Službeni podaci o gripi i broju oboljelih, kako nam je rečeno, bit će poznati krajem siječnja, a iz DZ Ljubuški su zbog velikih gužvi zamolili pacijente za strpljenje i razumijevanje.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
9
1
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari