Dodaj komentar

Za Hrvate nepotreban i ponižavajući odlazak dr. Čovića na obilježavanje Dana RS-a

ljubuski.info

Povodom jučerašnje posjete visokog izaslantsva HDZ BiH i sudjelovanja u proslavi "Dana RS" u Banja Luci, priopćenjem je reagirao i Pero Barbarić - Pepi, predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-HRAst.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Teško je gledati beznađe, pune redove pred stranim veleposlanstvima, odlazak mladosti u nepoznato, u neizvjesnost. Teško je... Brineš se. Brineš se za svoju djecu...svoj narod. Hoće li itko ostati? Hoće li se situacija ikada popraviti? Tražiš nadu i utjehu i tamo gdje je nikad bilo nije, sve neće li se ipak nešto popraviti i krenuti na bolje.

Voljan si čak i odreći se nekog svog puritanizma, dati potporu onome za koga si možda smatrao da je ne treba dobiti nikada, jer ti se učinilo da bi ovaj put možda moglo biti iskreno, autentično, bolje i učinkovitije posebno kad je u pitanju borba za hrvatska prava kroz zajedništvo u HNS-u.

I taman kad si počeo vjerovati u iluziju svehrvatskog jedinstva i iskrenu borbu za jednakopravnost hrvatskog naroda - dođe otrežnjenje…

Gledajući nerazumno i nelogično ponašanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sudjelovanje dr. Dragana Čovića i mnogobrojne političke delegacije na najvišem nivou na obilježavanju Dana RS-a u Banja Luci, događaja kojem su prisustvovali osuđeni ratni zločinci, najžešći srpski radikali, počinje me hvatati neka čudna zbunjenost, nepovjerenje i jeza.

Činjenica je da je RS ustavna kategorija nastala u Daytonu, kao što je činjenica da je ona u proteklom ratu i etnički očišćena od Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog življa, te u tom duhu i kontekstu nitko ne želi osporavati pravo srpskom narodu i njegovu vodstvu da obilježavaju razne svoje obljetnice - pa tako i Dan RS-a.

Razumljivo je da Dodik želi iskoristiti pompozno obilježavanje dana RS-a da pokaže svoju snagu i moć i da želi poslati javnosti određenu poruku…

Međutim ono što je nerazumno i neshvatljivo jest bespotrebno prisustvo dr. Dragana Čovića predsjednika HDZ-a i HNS-a te visokog izaslanstva HDZ-a BiH na proslavi Dana RS-a gdje je između ostalog odlikovan i Slavko Lisica general VRS koji je osuđen za ratne zločine u RH.

Nerazumno je i nepotrebno kroz ovaj čin poniženja i servilnosti narušavanje povjerenja koje je dr. Dragan Čović dobio za svehrvatsku jedinstvo i borbu kroz HNS, jer tko će normalan i slobodan nakon ovog dati povjerenje i vjeru Čoviću da je ovaj put iskren kad kaže da će ići do kraja u borbi za izmjenu Izbornog zakona?

Iako sam duboko svjestan situacije u kojoj se nalazi naš hrvatski narod u FBiH i RS-u, te savezništva Čovića i Dodika i budućih događanja koji su pred nama (gdje ništa loše ne vidim u savezništvu Hrvata i Srba koji su na zdravim osnovama), i pored najbolje volje nisam mogao naći ni jedan jedini razlog i opravdanje za odlazak dr. Čovića na obilježavanje dana RS-a.

Mislim da se ovaj autogol koji je zabio Čović i hrvatski ambasador Ivan del Vechio mogao izbjeći. Vjerujem da zbog svega što se u proteklom ratu događalo u RS-u kad je u pitanju stradanje Hrvata nitko normalan ne bi zamjerio hrvatskim političarima pa tako ni dr.Draganu Čoviću da se nisu odazvali na ovu proslavu, kao što ni Hrvati ne zamjeraju srpskim političarima iz FBiH i RS -a što ne dolaze na obilježavanje obljetnice HZHB. Niti ih mi zovemo, niti oni dolaze što je posve razumljivo i ovo ne bi trebao biti nikakav kamen spoticanja za bilo kakvu političku suradnju...

Zbog osjetljivosti tematike mislim da se odlazak na proslavu ne može opravdati niti prokrijumčariti u javnom mnijenju kao poruka o građenju mira i suživota.

Zar je moguće da glavni politički akter hrvatske politike nije svjestan kakvu pogrešku čini prisustvujući na ovakvom događaju, da je entitet RS nastao na etničkom čišćenju više od 220 000 Hrvata (od prijeratnih 220 000 Hrvata ostalo ih je svega oko 8 000), da je Milorad Dodik svojedobno izjavio da je RH država nastala na ratnom zločinu, a ne RS...), ako Dragan Čović toga nije svjestan, ne znam onda tko bi trebao biti?!

Može li itko zamisliti da Milorad Dodik sudjeluje na vojnom defileu hrvatskih vojnika, a da je među počasnim gostima general Ante Gotovina? Može li? Taj isti Dodik se ili ne bi pojavio, ili, da se pojavio na jednom takvom obilježavanju, sigurno bi napustio i izazvao skandal!

Žao mi je zbog ovog čina koji je dr. Čović napravio i u kojem nije bilo ni časti ni dostojanstva, ponizivši na taj način i sebe samog i cijeli hrvatski narod - posebno žrtve etničkog čišćenja, te ugrozivši povjerenje koje je dobio od članica HNS-a za daljnju borbu…

Pero Barbarić - Pepi | HS HKDU-HRAST
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
1
2
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Fra Mario Knezović: Priča Isusu o časnim sestrama s koronavirusom Na Uočnicu Cvjetnice, fra Mario Knezović | fratar.net
ljubuski.info
Učinimo iskorak Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad budale utihnu Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari