Dodaj komentar

Radnice iz ZHŽ-a odradile prve dane u češkom pogonu njemačke tvrtke L&R

ljubuski.info

Prve radnice koje su iz ZH županije otišle na probni rad u njemačku tvrtku Lohmann&Rauscher odradile su svoje prve dane.

Probni rad izvodi se u pogonu u Češkoj. O njihovu angažmanu ovisi hoće li ta poznata njemačka tvrtka, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i higijenskih proizvoda, otvoriti novi pogon na području ZHŽ-a.

Tzv. čisti prostori

Prije početka rada sve žene koje su otišle na probni rad obavile su potrebne liječničke preglede te su im otvoreni bankovni računi.

Posao se odvija u tzv. čistim prostorima. To su posebno kontrolirana područja radi osiguranja proizvodnje sterilnih proizvoda. Nužna je i posebna radna odjeća u koju spadaju posebne kape. Kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda, žene ne smiju koristiti šminku ni imati ispolirane ili nalijepljene nokte. Od nakita je dopušten samo vjenčani prsten, a prigodom ulaska u radionice i za vrijeme rada nužno je pranje ruku, rečeno je ranije iz ove tvrtke.

Iako je na prezentaciji u Grudama krajem 2018. bilo rečeno kako će se svaki vikend vraćati kućama, dogovor je ipak nešto drukčiji. Naime, radnicama koje su otišle više odgovara da rade tri tjedna u komadu te da četvrti provedu kod kuće, na što su iz spomenute tvrtke pristali.

Spomenuta tvrtka, poznata i po kratici L&R, zapošljava 4500 ljudi, a plan je ako se tvornica izgradi u Hercegovini, točnije u jednoj od lokalnih zajednica ZHŽ-a, da u njoj radi 200 žena plus tehnička služba, a s vremenom i do 700 njih. Tvrtka je 2015. uprihodovala više od pola milijarde eura, a investicija u Hercegovini, ako se u L&R dogovore, koštat će 6 milijuna dolara (oko 5 milijuna i 270 tisuća eura).

Druga skupina ide u veljači

U svijetu se povećala potražnja za našim proizvodima, tako da moramo povećati ljudske resurse koji će proizvoditi na stabilnoj lokaciji. Hercegovina bi bila dugoročno rješenje - kazao je direktor prodaje za BiH i Hrvatsku Tvrtko Blaić. Veliku ulogu u cijelom projektu, priznaje Blaić, odigrala je Vlada ZHŽ-a.
Nemojte misliti da ljudi u vašoj Vladi nisu stručni, da ne znaju koga su pozvali. Mi smo njima uputili pismo namjere na temelju kojeg su oni sve parametre provjerili. Već dva puta smo se sastajali i održavali prezentacije, a sve u svrhu eventualnog pokretanja posla u vašoj županiji, odnosno u Hercegovini - kazao je Blaić prigodom prezentacije u Grudama, koja je privukla više od 500 zainteresiranih radnica.

Budući da je trenutačno na probnom radu tek dio zainteresiranih radnica, sve ostale mogu se prijaviti za drugu turu koja bi u Češku trebala krenuti već u veljači. No, iako se radi o probnom radu, sve dok se ne donese odluka o tome gdje će se graditi novi pogon, radnice koje se pokažu kvalitetnom radnom snagom mogu ostati raditi u pogonu u Češkoj.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
3
7
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari