Dodaj komentar

Hoće li direktor FUP-a postati Hrvat s kupljenom diplomom srbijanskog fakulteta

ljubuski.info

U jeku afere o kupovini diploma, koja potresa BiH i otvara vrlo teška pitanja, tiho se sprema posebno osjetljiv slučaj.

Upravo je otvoren natječaj za direktora Federalne uprave policije i na to mjesto, koje pripada Hrvatima, sprema se zasjesti Zoran Galić. Njegova kandidatura zasad nije osporena, a političko zaleđe daje mu jamstvo da će na važnu funkciju biti i izabran. A riječ je o čovjeku s dokazano lažnom diplomom, sinonimu za državne službenike koji su do diplome došli na privatnom fakultetu.

Zoran Galić bivši je ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije i danas ravnatelj Granične policije BiH. Njegova diploma s iskompromitiranog FABUS-a (Fakultet za uslužni biznis) iz Sremske Kamenice je lažna. Diplome koje su se masovno prodavale u svadbenom salonu restorana "Otok" u Grudama, ni njegova Zapadnohercegovačka županija nije priznavala, pa ju je Galić nostrificirao u Republici Srpskoj.

Hrvatski narod u BiH tako na funkcijama ima ljude kojima je Srbija dala lažne diplome, a srpski fakulteti u BiH lažnu vjerodostojnost.

Zoran Galić je priznao u jednom radijskom programu da ima lažnu diplomu, a na tom temelju je u hipu magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci.

Izvanredni profesor

Diplomu koju je, inače, moglo nostrificirati samo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, FABUS je nostrificirao i prije nego ju je Galić dobio. Danas je Zoran Galić ujedno i izvanredni profesor na privatnom fakultetu "Logos" u Mostaru, koji je također u obradi sigurnosnih službi zbog prodaje diploma. Istražitelji su utvrdili da se do diploma na "Logosu" može doći, bez pohađanja nastave, za iznose od 18.000 do 22.000 konvertibilnih maraka.

Godinama se Galića proziva, ali bez ikakvih rezultata. Štoviše, umjesto da ga se kazni, on bi ovih dana trebao postati prvi federalni policajac. Tako bi se vlasnik najobjavljivanije svjedodžbe iz te fotelje trebao hvatati u koštac s pošasti prodaje lažnih srednjoškolskih i fakultetskih diploma.

Nova afera u BiH razotkriva i povezanost pravosuđa i obrazovne mafije. Za razliku od novinara, Tužiteljstvo BiH, bez ijedne poduzete radnje, u rekordno kratkom roku, odbilo je voditi istragu jer nema "osnovane sumnje" da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome.

Nije nevažno da je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić u bliskim rodbinskim vezama s visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem, a najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužiteljstvu BiH honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.

Obrazovne institucije u vlasništvu ili u vezi s obitelji Ševo se, u kontekstu prodaje diploma, spominju i u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH. I novinarima.

Župan s diplomom kamenoresca: 'On je prošao kroz fakultet, ali fakultet nije prošao kroz njega'

Trgovina krivotvorenim diplomama, kupnja i darovanje diploma visoko pozicioniranim stranačkim dužnosnicima u BiH je realnost više od desetljeća. Sustav je toliko devastiran da proizvodi akademske građane koji se nisu ni prošetali fakultetom.
On je prošao kroz fakultet, ali fakultet nije kroz njega, šale se HDZ-ovci sa svojim bivšim potpredsjednikom Radom Bošnjakom, koji je s pozicije župana Hercegovačko-neretvanske županije završio čak dva fakulteta na Mostarskom sveučilištu.

Župan je postao s diplomom kamenoresca. Prije rata vozio je viljuškar u mostarskom "Aluminiju", a budući da se izborio za funkciju župana i potpredsjednika HDZ-a BiH, odlučio je završiti pravni fakultet. Kolegama se hvalio kako je i on sada "inženjer prava", što je istaknuo na vratima svojeg ureda i tako dobio nadimak iako je nakon toga na mostarskom Filozofskom fakultetu diplomirao i novinarstvo. "Inženjer prava" je stečene diplome iskoristio i za stjecanje magistarskog zvanja u Hrvatskoj dok je kao zastupnik iz 11. izborne jedinice sjedio u Hrvatskom saboru. Danas predaje menadžment na Visokoj zdravstvenoj školi u Mostaru.

Policija započela s istragom: tvornica diploma iz Širokog Brijega

Bosanskohercegovačka policija je u utorak počela provoditi izvide u Srednjoj medicinskoj školi u Sanskom Mostu, objavili su mediji u BiH, koji su prošlog tjedna objavili informacije kako se tamo uvjerenje o stečenom zvanju medicinskog tehničara odnosno njegovateljice uz mito može steći za tek nešto više od dva tjedna i bez i jednog školskog sata.

Do srednjoškolske spreme došla je bez i jednog dana nastave, no za to je trebala platiti iznos od dvije i pol tisuće konvertibilnih maraka (oko 1.250 eura).

U pozadini ovih sumnjivih poslova je Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojega navodno, stoje "biznismeni bliski HDZ-u BiH". Tu sumnju temelje na tvrdnji kako su upravo novcem iz Širokog Brijega osnivane srednjoškolske i visokoškolske ustavnove širom Federacije BiH koje su preko posrednika izdavale sumnjive diplome.

Slobodna Dalamcija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
4
4
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari