Dodaj komentar

Čovićeva posjeta Banja Luci za Krstičevića je sramotna

ljubuski.info

To je za mene sramota. Ja to ne bih nikada uradio - kazao je danas novinarima ministar obrane RH Damir Krstičević, upitan za pojavljivanje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i veleposlanika RH u BiH Ivana del Vechia na proslavi "Dana RS" u Banja Luci.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sa suradnicima sjedio je u prvom redu na Svečanoj akademiji održanoj u dvorani "Borik" u Banja Luci. Njega su organizatori skupa posebno pozdravili kao "voditelja izaslanstva hrvatskog naroda".

Pored izaslanstva "hrvatskog naroda", obilježavanju "Dana RS" nazočio je i Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH mr.sc. Ivan Del Vechio.

Pojavljivanje Čovića i veleposlanika RH na proslavi "Dana RS", posebno je problematično za Hrvatku, nakon što je u okviru svečanosti posthumno odlikovan ratni zločinac, generalmajor Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS.

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991. godine zapovjedao napadima na Šibenik.

Oni pokazuju svoje lice

Ljudi su ili toliko glupi ili ludi, ili se pravimo ludi da ne vidimo da je zločin zločin. Onaj koji nagrađuje zločinca, on sam pokazuje kakvo mu je lice i srce, komentirao je biskup Franjo Komarica dodjelu odličja i proslavu Dana RS.

Da vam sto puta kažu da je zločin vrlina, trebamo znati, tako su nas učili, da je zločin zločin, pogotovo protiv čovjeka. Koliko je pobijeno civila u Banja Luci? Tko je suđen za te civile? Sami znate da je dokumentarni film 'Banjalučki geto' prikazivan nekoliko puta u Sarajevu, a tko je potegao pitanje za to, upitao se biskup Komarica.

Upitan o nazočnosti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, državnog ministra financija Vjekoslava Bevande te potpredsjednika RS Josipa Jerkovića akademiji povodom Dana RS, biskup Komarica je rekao kako oni pokazuju svoje lice, treba njih pitati kako oni to komentiraju...

Dobit će pobjedu oni koji se budu zalagali za pobjedu. Ako konstruktivci zakažu, onda će destruktivci pobijediti. Budite na strani konstruktivaca, poručio je biskup Komarica.

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu i ustrajni kritičar svakog nacionalizma u našem društvu, komentirao je obilježavanje neustavnog dana RS.
Dan RS, 9. siječnja, ne samo da nije ustavan, nego je duboko kriminalan i nemoralan, to je Dan političke tvorevine čiji su osnivači i politička i vojna vlast mahom osuđeni kao ratni zločinci pred Međunarodnim sudom u Hagu. Velikosrpski graditelji te genocidne tvorevine ne samo da su počinili genocid u Srebrenici, nego su sotonizacijom Albanaca, Bošnjaka i Hrvata bili pripremljeni počiniti genocid i nad svima njima, i počinili su ga koliko su mogli. Masovnim grobnicama posijali su svu BiH, Hrvatsku i Kosovo. Sve institucije RS baštine tu zločinačku tradiciju na kojoj su utemeljene, oštro je komentirao Marković

Prema njegovim riječima, zločin je proslava te zločinačke tvorevine jer vrijeđa žrtve.

Osvrnuo se i na nazočnost Dragana Čovića i njegovih bliskih saradnika u Banjoj Luci.
To je tragedija prije svega srpskog naroda koji i dalje trune u besmislu mržnje i zločina, umjesto da krene putem pokajanja i pomirenja. Svaki sudionik na toj proslavi je sudionik u zločinu, Dragan Čović je sramota hrvatskog naroda jer je ulaskom u moralnu tminu RS uvrijedio svakoga časnoga Hrvata, i mene osobno, a pogotovu Državu kojoj je bio predsjednik, zaključio je fra Ivo Marković.

Persona non grata?


Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan Slavko Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i Ana Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i Dragan Čović. Neće ga nitko zbog toga proglasiti personom non grata, navela je bivša hrvatska premiejrka Jadranka Kosor.

Sve što učini gospodin Dragan Čović mene više i ne iznenađuje, jer je on već odavno u dogovoru s Miloradom Dodikom. To je sramotno za sve one koji su se zalagali da on iz korpusa hrvatskog naroda bude izabran za člana Predsjedništva BiH, kazao je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.

Del Vechio pozvan u Zagreb

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio bit će pozvan na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana RS, saznaje Hina iz Banskih dvora.

Del Vechiov boravak na proslavi Dana RS osudili su i pojedini hrvatski ministri najavivši kako će o njegovim eventualnim sankcijama raspravljati resorno ministarstvo.
Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.
Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin', rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

MVEP će tijekom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
4
7
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari