Dodaj komentar

Snaga udruživanja: Ljubuški rani krumpir

ljubuski.info

Proizvođači mladog krumpira iz Ljubuškog su se udružili pod brendom "Ljubuški rani", unaprijedili kvalitet proizvoda i u 2018 godini, po prvi put, ostvarili zajednički izravan plasman u maloprodajne trgovinske lance u BiH. Udruživanje proizvođača i unaprijeđenje kvalitete postignuto je uz podršku Europske unije i Vlade Njemačke.

Poznat po kvaliteti i veoma ranom vremenu prispjeća na tržište, ljubuški rani krumpir odnedavno je prepoznatljiv kao "Ljubuški rani" i u biorazgradivim gajbama modernog i jedinstven dizajna sa sloganom "Sunce, kamen i crvena zemlja" dostupan na tržištu. Razvijeni vizualni identitet prikazuje autentičnost malih poljoprivrednih proizvođača i karakteristike hercegovačkog kraja iz kojeg potiče. Svaka gajba je označena etiketom sa kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem, što omogućava utvrđivanje porijekla krumpira.

Kao krovni brend za 25 poljoprivrednih proizvođača koji su dosad na tržištu nastupali individualno, "Ljubuški rani" predstavlja svojevrsnu garanciju kvalitete i mogućnosti isporuke traženih količina. Ove godine ostvaren je izravan plasman 35 tona "Ljubuškog ranog", u maloprodajne trgovinske lance po cijeni koja je bila rekordnih 50-100% viša u odnosu na cijenu iz prethodne sezone.

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Europske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekat EU ProLocal.

Kvalitet prije svega

U cilju kontinuiranog poboljšanja kvalitete proizvoda i proizvodnog procesa, EU ProLocal je organizirao opsežne obuke za uvođenje dobrih poljoprivrednih praksi za uzgoj ranog krumpira, koje su u skladu sa zahtjevima GLOBALG.A.P. standarda.

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krumpira, ove sezone je sprovedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran. Iz bespovratnih sredstava dodijeljenih kroz EU ProLocal nabavljeno je šest traktorskih freza i pet traktorskih raspršivača, kao i prijenosna oprema za analizu tla. Proces planiranja i kontrole poljoprivrednih radova znatno je olakšan nabavkom agrometeorološka stanice.

Pogledajte Video "Priča o Ljubuškom ranom" koji obuhvata rezultate aktivnosti projekta EU ProLocal koji su doprinijeli da rani krumpir iz Ljubuškog zauzme tržišnu poziciju koja mu kvalitetom i pripada.

Preporuke za budućnost

Za glavni idejni projekat budućeg distributivnog centra za skladištenje, sortiranje i pakiranje krumpira, Općina Ljubuški je dodjelila zemljište na lokalitetu Poslovne zone Zvirići. Centar bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače ranog krumpira na ovom području, gdje će se redovno vršiti kontrola kvalitete i neadekvatni plodovi vratiti proizvođačima.

EU ProLocal uspješno pomaže ekonomski razvoj u BiH posljednje 3 godine. Program financiraju Europska unija sa devet, a Vlada Njemačke sa četiri milijuna eura, a implementira GIZ.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
9
7
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari