Dodaj komentar

Kakva je strategija ljubuške poljoprivrede?

ljubuski.info

U općini Ljubuški postoji 2.480 stabala vinove loze, 50.000 stabala masline i smokve 15.000, kao tipične kulture za prostor općine, stoji, između ostaloga, u integriranoj strategiji razvoja općine Ljubuški 2014. - 2024. pripremljenoj u sklopu projekta integriranog lokalnog razvoja u BiH koji predstavlja zajedničku inicijativu Razvojnog programa UNDP-a u BiH i Švicarske agencija za razvoj i suradnju (SDC).

Strategija je, kako je istaknuto, strateški dokument općine Ljubuški koji treba poticati budući rast i razvoj zajednice.

Zaštita proizvođača

Sadnja i prerada maslina posebno se intenzivirala posljednjih godina. U poljoprivrednoj proizvodnji najviše su zastupljeni prinosi krumpira. Proizvodnja, posebno mladog, već se pozicionirala na tržištu, no problem su neregulirano tržište, zaštita proizvođača te organiziranost i uvezanost koja treba biti bolja. Stoga je pokrenut postupak zaštite zemljopisnog podrijetla mladog ljubuškog krumpira, a potrebno je što više raditi na brendiranju drugih vrsta.

Osim krumpira, najzastupljeniji su rajčica, crveni luk i lubenica. Potencijal i znanje koje posjeduju iseljenici moguće je iskoristiti i u razvoju poljoprivrede, u smislu savjeta i projektnih ideja, ali i kao potencijalnih ulagača u profitabilne poslove izgradnje hidromelioracijskog projekta unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i zajedničkog nastupa proizvođača.

Novčani poticaji

Poljoprivredne površine su izrazito racionalno korištene i obrađivane, na njima se uzgajaju robne poljoprivredne kulture - razne vrste povrća, voća, duhana, vinove loze. I danas se većina stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali veliki problem je neorganiziran otkup i osiguranje prodaje proizvedenog.

Prema informacijama iz Odjela gospodarstva, razlog rasta broja prijavljenih poljoprivrednih gospodarstava od 2010. su realizacija prava na novčane poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. U odnosu na 1991. jedino se povećao broj košnica, odnosno pčela, te uzgoj pastrve, dok se broj i količina drugih vrsta i proizvoda smanjio, stoji u strategiji objavljenoj na službenim stranicama Općine Ljubuški.

Valentina Abramušić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
8
6
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari