Dodaj komentar

Ivan Ševo, Logos i Centar za obrazovanje Široki Brijeg u informaciji SIPA-e

ljubuski.info

Ni snimci kriminala, ni dokumenti, niti svjedoci nisu dovoljni glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić za poduzimanje bilo kakvih koraka i raskrinkaanje obrazovne mafiju okupljenu oko Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Još prije tri mjeseca znala je sve, ali Tužiteljstvo BiH donijelo je "Naredbu o neprovođenju istrage".

Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole "Logos", odnosno školske ustanove CEPS za određenu sumu novca (1500 - 5000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smijera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti, napisala je SIPA 21. rujna Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorit će 2. studenog državno Tužiteljstvo.

Raspolažemo saznanjima da je Marko Jarak, uposlenik Visoke škole "Logos" neidentificiranoj osobi kojem je bila potrebna diploma visokog obrazovanja ponudio rješenje u vidu stjecanja brze diplome, obavijestila je SIPA državno Tužiteljstvo.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, glasio je odgovor.

U makinacije je jednim dijelom uključen i Božo Vukoja koji je član UO CEPS-a. Posjeduje revizorsku kuću Revidnet d.o.o. Grude. Prema informacijama, on radi revizorska izvješća prema dogovoru, bez uvida u knjigovodstveno stanje. Vukoja je mnogim gospodarstvenicima osigurao dobivanje visokoškolskog zvanja sa Visoke škole CEPS, uz uvjet da njegova revizorska kuća radi reviziju poduzeća, navedeno je u Informaciji koju je SIPA uputila Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, reći će Tužiteljstvo.

Raspolažemo određenim operativnim saznanjima o nezakonitim aktivnostima izdavanja diploma iz više obrazovnih ustanova (Visoka škola "Logos" Mostar, Visoka škola CEPS Kiseljak) koje se dovode u vezu s Ivanom Ševom, odnosno obrazovne ustanove na koje ima uticaj Senad Pehlivanović. Diplome se daju za utvrđenu novčanu naknadu zaposlenim u raznim institucijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. U posljednje vrijeme zabilježeni su slučajevi kada su diplome izdavane osobama s područja Hrvatske i Crne Gore, što ukazuje da ovaj sigurnosni problem ima međunarodni karakter, pisala je SIPA.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorilo je Tužiteljstvo BiH.

Ivica Mikulić, prema operativnim podacima, u vezi je s Ivanom Ševom i uključen je u aktivnosti nezakonitog stjecanja diploma, najčešće u vezi s poslovanjem srednjoškolske ustanove Centar za obrazovanje Široki Brijeg, ali je angažiran i u drugim poduzećima u Ševinom vlasništvu, navedeno je u Informaciji SIPA-e.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odlučilo je Tužiteljstvo BiH.

Podaci ukazuju na uključenost Ivice Mikulića i u dogovaranje i realizaciju izdavanja diploma za više osoba koje su posrednici bili predstavnici zakonodavne vlasti u FBiH, kao i više policijskih službenika kojima se diplome izdaju po sniženim cijenama, piše u dokumentu kojeg je SIPA poslala Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, bio je stav Tužilaštva.

Prema operativnim saznanjima Senad Pehlivanović identificiran je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog stjecanja diploma. On radi sa više školskih ustanova - Visokom školom "Logos" Mostar, Privatnom srednjom školom "Kočerin", Centrom za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilištem Vitez i Travnik. Većinu poslova ove vrste obavlja u suradnji sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole "Verbum" Sekom Rezo, izvijestila je SIPA.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorilo je Tužiteljstvo BiH.

Neistiniti navodi u vezi postupanja Tužiteljstva BiH?

Nakon medijskih napisa, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine se oglasilo priopćenjem zbog "neistinitih navoda u vezi postupanja Tužiteljstva BiH" u događanjima vezanim za tzv. 'Slučaj Diplome' a koji je aktualan u medijima u proteklih nekoliko dana.

Tužiteljstvo BiH nikada nije dostavljen izvještaj niti informacija o počinjenim kaznenim djelima, u vezi s osobom P. Senad rođen 1978. godine u Fojnici, a koji se pojavljuje na snimku koji je objavljen zbog čega u odnosu na navedenu osobu, Tužiteljstvo BiH nije moglo ni postupati - priopćeno je iz tog tužilaštva.

Neistini navodi Tužiteljstva BiH

Da su poduzeli ijednu radnju, te barem putem vibera provjerili ko je vlasnik broja telefona 061069499, koji je naveden u Informaciji SIPA-e od 21. rujna prošle godine, državni tužitelji bi znali kako je on pripadao "osobi sa snimka" koja se identificirala kao "Obrazovanje", a ne Senadu Pehlivanoviću iz Bihaća, rođenom 1982 godine.

No, nisu. Nadimak "Obrazovanje" ih nije asocirao na obrazovanje. I sada zamjenom identiteta glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pokušava ubijediti javnost da ih SIPA nije obavijestila o Senadu Pehlivanu iz Fojnice (koji se predstavlja kao Senad Pehlivanović), već o najmlađem od ukupno četvorice drugih živih Senada Pehlivanovića.

Uglavnom, na najmanje dva mjesta u Informaciji Državne agecije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je dostavljena Tužiteljstvu BiH pominje se Senad Pehlivanović u kontekstu prodaje diploma. I baš tog Senada Pehlivanovića (po CIPS-u Pehlivana), kontaktirala su novinari i od njega nabavili diplomu srednje medicinske škole. Za to vrijeme, Tužiteljstvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istage protiv svih osoba i školskih ustanova koje su navedene u informaciji SIPA-e. Stoga Žurnal objavljuje sva imena i radnje iz akta SIPA-e koje je Tužiteljstvo BiH - odbacilo.

Za Tužiteljstvo BiH "neprijavljeni" Senad Pehlivan sa snimka koji se predstavljao kao Pehlivanović identificiran je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog sjeicanja diploma. SIPA je u svom dokumentu navela kako je ova osoba posredovala za privatne škole Kočerin, Centar za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilišta Vitez i Travnik. Većinu poslova obavljao je sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole Verbum - Sekom Rezo, a listinzi potvrđuju da je baš taj Pehlivanović sa snimka kontaktirao dotičnu u siječnju prošle godine. Sve je navedeno u Informaciji SIPA-e, ali Tužiteljstvo BiH nije provjerilo nijedan navod.

Naprotiv, u dopisu kojeg je 2. studenog potpisala tužiteljica Biljana Simeunović piše kako Tužiteljstvo BiH "neće provjeravati" navedene škole i osobe koja se vezuju za to, a to su: braća Ivan i Milan Ševo, Marko Jarak, Božo Vukoja, Ivica Mikulić, Katica Deljak -Marjanović, Nikša Matiljić, Danijel Grbavac, Dragan Ševo, Maja i Maid Pajević.

Sve osobe su izravno ili neizravno povezane sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao - čovjek od kojeg su novinari nabavili diplomu. Ali za Tužiteljstvo BiH to "nije taj Senad". No, ako nije "to taj Senad", onda jeste "to taj Ivica Mikulić".

U dokumentima koji su dostavljeni Tužiteljstvu BiH navedeno je kako je Ivica Mikulić "svakodnevno dogovarao izdavanje diploma".

Kada je u prosincu 2017. godine gazda obrazovanja Ivan Ševo dobio informaciju da bi mu SIPA mogla doći u pretres naredio je Ivici Mikuliću uništiti dokumentaciju koja bi mogla otkriti nepravilnosti u poslovanju. Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da je Mikulić 20.10.2017. godine, uz pomoć Marka Vukoje odvezao dokumentaciju na područje Visoke Glavice kod Širokog Brijega, polio benzinom i spalio u kontejneru koji se nalazi u krugu tehničkog pregleda "Testing centar". Tužiteljstvu BiH ovo nije bilo dovoljno za otvaranje istrage. Naprotiv.

Tužiteljstvo je obaviješteno i da je Dragan Ševo za 2.000 eura isigurao izdavanje diplome srednje škole Selajdinu Krasniqiju, vlasniku pekare Tromeđa u Čitluku, na privatnoj srednjoj školi u Kočerinu. Diploma je verificirana u Federalnom ministarstvu za obrazovanje u Mostaru. Ni ovo nije bio razlog za provođenje istrage.

I osiguranje tri diplome dubrovačkim vatrogascima, koji rade na Zračnoj luci Dubrovnik, preko noći Tužiteljstvu BiH nije bilo sumnjivo. Ni to što je u travnju prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla 22 lažne diplome iz BiH, državnim tužiteljima nije bilo dovoljno da otvore istragu.

"Nema osnovane sumnje", reći će Tužiteljstvo BiH.

zurnal.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
9
5
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari