Dodaj komentar

Povećanje od pola marke po mjesecu boravka u vojsci

ljubuski.info

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević donio je Odluku da se na osnovu raspoloživih sredstava uveća iznos po mjesecu sudjelovanja u Oružanim snagama i sada iznosi 5 KM po mjesecu sudjelovanja.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata na sjednici održanoj u prosincu usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih obitelji, kojim je za te namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.

Pravo na korištenje sredstava iz Odluke mogli su ostvariti:

  • ratni vojni invalidi 100 posto I grupa,
  • maloljetni dragovoljci pripadnici OSBiH,
  • razvojačeni branitelji i bračni partneri umrlih razvojačenih branitelja bez obzira na godine starosti,
  • ratni vojni invalidi od 20 posto do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja,
  • roditelji oženjenih šehida i poginulih branitelja koji nemaju druga mjesečna primanja, dobitnici najviših ratnih priznanja i odličja iz Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji koji nemaju druga mjesečna primanjadjeca šehida i poginulih branitelja, bez oba roditelja i bez mjesečnih primanja.

Federalno ministarstvo je krajem prethodne godine realiziralo prvi dio Odluke što zapravo znači da je ratnim vojnim invalidima 100 posto I skupine, u tijekom prosinca, na račune uplaćeno po 2.000 KM jednokratno, što je ukupno 1.006.000 KM, i to na osnovu službenih evidencija Federalnog ministarstva.

Također, 77 maloljetnih branitelja ispunilo je kriterije navedene u Odluci i njima su osigurana sredstva za sufinanciranje doškolovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, i to u punom iznosu za koji su se prijavili, dakle do iznosa stvarnih troškova čime je realiziran drugi dio Odluke.

Do kraja siječnja Federalno ministarstvo će realizirati i posljednji dio Odluke koji se odnosi na razvojačene branitelje. Naime, 33.758 razvojačenih branitelja ispunilo je kriterije i oni će ostvariti prava na novčanu jednokratnu pomoć po ovom Javnom pozivu. U skladu s raspoloživim sredstvima povećan je iznos jednokratne pomoći na način da će umjesto planiranih 4,50 KM iznos po mjesecu sudjelovanja u Oružanim snagama biti 5 KM.

Nakon što Federalno ministarstvo donese odgovarajuća rješenja nalozi za isplatu bit će upućeni prema Federalnom ministarstvu financija, tako da korisnici mogu očekivati sredstva na svojim računima do kraja veljače, priopćeno je iz Ureda ministra Bukvarevića.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
6
1
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari