Dodaj komentar

Istraga o krađi oružja u Graničnoj policiji još nije pokrenuta

ljubuski.info

Tužiteljstvo BiH još uvijek nije pokrenulo istragu o nestanku streljiva i policijske opreme iz skladišta Granične policije BiH, tvrdi glavni inspektor Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH je još 2017. godine preko povjerenstva za izvanredni popis utvrdila kako nedostaje 30.000 komada streljiva za puške, određena informatička i telekomunikacijska oprema, agregat, odgovarajuća sofisticirana oprema koja se koristi u određenim istražim radnjama, nekoliko optičkih nišana...

Prvi problem s istragom nestanka, odnosno krađe navedene opreme, nastao je u samoj Graničnoj policiji, budući da tadašnji Središnji istražni ured nije postupio u skladu s internim procedurama i pravilnicima GP-a BiH te otvorio postupak kao što je to od njih zatraženo.
Umjesto da su rukovoditelji Središnjeg istražnoga ureda poduzeli sve zakonom predviđene radnje, propisane ne samo internim pravilnicima, nego i Zakonom o kaznenom postupku BiH, te o svemu obavijestili Tužiteljstvo BiH, oni to nisu učinili ni četiri mjeseca nakon što su predmet primili u rad, objašnjava Hoffman.

Zbog svega je reagirao ravnatelj GP BiH Zoran Galić te pokrenuo zakonske procedure za utvrđivanje istine o nestaloj opremi. Prema Hoffmanovim riječima, Galić je utemeljio povjerenstvo, koje je tada preuzelo predmet i utvrdilo činjenično stanje te konstatiralo da je predmetna oprema doista "nestala".
Točnije utvrđeno je da je ista otuđena te da je očigledno da se radi o kaznenom djelu, kako dosad neutvrđenih počinitelja, koji su tu opremu uspjeli na neki način otuđiti, ali isto tako i onih koji su bili dužni reagirati odmah i obavijeste Tužiteljstvo BiH kako bi se pravodobnom istragom došlo do počinitelja ili više njih, kaže Hoffman.

Dodaje kako su nakon toga neminovno slijedila odgovarajuća kadrovska rješenja unutar Središnjeg istražnog ureda, koja su rezultirala vrlo brzim reagiranjem, za razliku od prethodne garniture u Središnjem istražnom uredu, te su podnesena dva izvješća o počinjenim kaznenim djelima. Hoffman ističe kako su, što se tiče GP BiH i samog ravnatelja, poduzete sve mjere koje su po zakonu stajale na raspolaganju.
Kada je za sedam policijskih službenika Granične policije BiH i jednog bivšeg policijskog službenika utvrđeno da postoje osnove sumnje da su počinili kaznena djela, protiv njih su podnesena službena izvješća Tužiteljstvu BiH i s tim u vezi do odluke Tužiteljstva BiH, što se tiče GP BiH i utvrđivanja njihove kaznene odgovornosti, posao je u najvećoj mjeri završen, objašnjava Hoffman, dodajući kako se reagiralo i po pitanju stegovne odgovornosti.

Riječ je o službenicima od kojih su neki obnašali najodgovornije rukovodne pozicije u Središnjem istražnom uredu i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, koji je okončan donošenjem prvostupanjskih rješenja o stegovnoj odgovornosti.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
7
4
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari